Hur lång livslängd har en säkerhetsdörr?

En säkerhetsdörr kan man välja att sätta in som skydd mot inbrott, brand och buller, men det är en stor kostnad. Man ser helst att den håller länge, men hur lång livslängd har den egentligen?

Om man nu väljer att sätta in en så kallad säkerhetsdörr i sin bostad istället för en vanlig dörr, så är man inte helt skyddad men däremot så är man bättre rustad. Man är mer skyddad med en säkerhetsdörr än med en vanlig sådan om det skulle börja brinna exempelvis eller om tjuvar skulle vara i farten. En säkerhetsdörr skyddar inte bara mot brand och inbrott utan även mot buller och ljud som kommer utifrån. Det mest vanliga är att man installerar sådana här typer av dörrar i lägenhetshus, då det kan vara skönt att kunna stänga ute ljud och buller som kommer från trappuppgången.

Skydd mot lukt, brand och buller

En dörr som skyddar mot grannens matos eller cigarettrök kan också vara bra egenskaper när det gäller val av säkerhetsdörr till hemmet. En väl utrustad säkerhetsdörr kan alltså även skydda mot lukt från grannens matlagning eller brinnande cigaretter. En annan viktig aspekt är att dörren också kan skydda mot kyla respektive värme. Med det sagt så betyder det alltså att ni kan spara in rejält på era värmekostnader genom en sådan typ av dörr. När det är kallt på vintern slinker inte kylan in och när det är sommar och som varmast så behöver ni inte få in extra värme som gör det svårt för er att vistas i lägenheten.

Byta ut dörren när den blivit skadad

Om man sköter sin säkerhetsdörr på rätt sätt och det inte uppstår några fel eller andra skador med den, så ska den kunna hålla sig i upp mot femtio år. Har man blivit utsatt för ett inbrott, brand eller någon annan typ av skadegörelse som har förstört dörren, då behöver man naturligtvis byta ut den ännu tidigare än så. Men genom att använda sig av en sådan här dörr så är man bättre rustad för yttre påfrestningar. Även om det kan verka dyrt vid första anblicken så är det en investering som är väl värd att betala för. De flesta bostads- och hyresrättsföreningar som tillhandahåller lägenheter idag, använder sig av dessa säkerhetsdörrar i sina lägenheter. Detta för att det skyddar de boende men även själva fastigheten, ifall det någon gång skulle börja brinna.

8 Apr 2020