Gör din elbil mer effektiv med egen laddbox

I takt med att allt fler människor blir medvetna om klimathotet väljer också allt fler att gå över till elbil. Inte minst i Stockholm har antalet elbilar ökat lavinartat de senaste åren. En stor anledning till det ökade intresset, förutom miljöaspekten, är förstås att elbilarna har utvecklats tekniskt och blivit både effektivare och snabbare. Batterierna förmår också ackumulera med ström och får därmed också bättre räckvidd.

Idag behöver ingen bilägare oroa sig för att bilen ska stanna mitt i rusningstrafiken i Stockholm, åtminstone om man sett till att ladda bilen under natten. Just stadskörning är fortfarande det som elbilar passar bäst för. En laddning på natten täcker mer än väl den genomsnittlige bilpendlarens behov i Stockholm. Ännu effektivare blir laddningen, och därmed räckvidden på din bil, med en egen laddbox i garaget.

Fortfarande få laddstolpar i Stockholm

Bor du i ett modernt hus ska du så klart ha ett modernt garage. Och i ett modernt garage ska man inte ladda sin elbil från det vanliga jordade uttaget. Det finns flera anledningar till det. De två viktigaste är effektiviteten och säkerheten. Med en laddbox laddas din bil snabbare, vilket innebär att din bil har en betydligt längre räckvidd när du kör ut ur garaget att röra dig med.

Pendlar du längre sträckor, eller använder bilen mycket i ditt yrke, är detta guld värt eftersom du slipper ägna tid åt att köra runt och leta efter offentliga laddstolpar. Självklart är det också billigare att ladda bilen hemma än på en offentlig laddstation, där kostnaden för att ladda bilen full kan gå på 80:- eller mer, i jämförelse med att ladda hemma som kostar i genomsnitt 20-25:- för en full laddning.

Undvik överhettning av eluttaget

Säkerheten nämnde vi också, och den blir definitivt högre med en laddbox än när man laddar från sitt egna uttag med den medföljande laddkabeln. Ett vanligt uttag är absolut inte anpassat för att ladda en elbil, utan snarare för sådana saker som att driva ett elverktyg eller en dammsugare. Att ladda en bil innebär ett kraftigt strömflöde under lång tid, och risken är stor att uttaget blir överhettat. Dessutom känner en laddbox av när laddningen är klar och bryter kontakten mellan laddstationen och bilen, vilket inte är fallet med att ladda direkt från uttaget.

Egen laddbox i Stockholm

I Stockholm är det verkligen värt pengarna att installera en egen laddbox hemma i garaget. För installationen ska man alltid anlita en behörig elfirma med erfarenhet av laddning för elbilar. Det är alltid att rekommendera att hålla sig till den EU-standard som finns för laddboxar och laddstolpar, eftersom detta innebär att din laddbox kommer att vara kompatibel även med dina kommande elbilar.

En behörig elfirma med koll på elbilar kan hjälpa dig med detta. De kan dessutom hjälpa dig att se till att rätt typ av elledningar dras in. Det blir betydligt effektivare att ladda sin elbil om man har elledningar som är dimensionerade för ändamålet, något som inte alltid är fallet i ett garage.

18 Aug 2019