Golvslipning har många fördelar

Många ger upp sina golv lite för lättvindigt. Ett golv som har repor, som har sprickor och som ser lite allmänt kantstött ut är inte synonymt med ett uttjänt sådant. I de flesta fall – förutsatt att det handlar om ett trägolv – så kan man genomföra en golvslipning och få ett ”nytt” golv igen. I många fall så är faktiskt en golvslipning att föredra framför ett nytt golv och vi tänkte lite snabbt visa på några av de alla fördelar som finns. 

Slitna golv i Göteborg

Vi kan säga att du bor i en lägenhet i Göteborg där golvet i hallen och i vardagsrummet har börjat se väl slitna ut och inte längre ger det sobra, stilrena intryck du vill ha. Här är anledningar till varför en golvslipning, utförd av ett professionellt företag i Göteborg, är att föredra: 

• Det är billigare.

En golvslipning kostar en bråkdel av vad nya golv gör. Även med en professionell firma så kan man komma billigt undan. Dels så kan du ta in flera offerter och ställa dessa mot varandra och dels så kan du – oavsett vilket företag du väljer för golvslipning i Göteborg – dra av 30% av den totala arbetskostnaden; detta enligt Rot-avdraget. 

• Det blir snyggare:

Ett äldre golv har blivit vackrare för varje år. I och med att trä är ett levande material så växer det, det bildas ådringar och det gör att inget trägolv är det andra likt. Du har ett unikt, patinerat golv som blir ännu vackrare genom en golvslipning och en efterföljande ytbehandling. Ett nytt golv är förvisso vackert, men det tar tid innan det, så att säga, satt sig riktigt. 

• Mindre jobb:

Att lägga ett nytt golv kräver noggrannhet och dessutom så krävs det i många fall att det befintliga golvet rivs ut. Ett dubbeljobb som tar tid. En golvslipning går snabbare och kräver lite mindre förberedelse från din sida. Rummet måste naturligtvis vara tömt – men gällande damm så har utvecklingen gått framåt rejält. Många företag kan erbjuda – tack vare utvecklade maskiner – en nästintill dammfri golvsslipning.

Kan ett byte av golv vara att föredra? 

Vi nämnde ovan att det handlade om två stycken områden i din lägenhet i Göteborg vars golv var i sämre skick. I vardagsrummet skulle vi definitivt rekommendera en golvslipning. I hallen skulle vi komma med ett mer vagt svar. 

Hallen är ett område där slitaget blir väldigt hårt – du kliver in med skor, dina barn kastar kläder, någon gäst har höga klackar och det kommer hela tiden in väta utifrån – och där kanske trä inte är den bästa lösningen. Om man har ett trägolv i hallen så bör det vara av ett hårdare träslag – ek fungerar nästan alltid; furu ska undvikas – och man bör välja en ytbehandling som ger extra skydd. I det senare fallet så är nästan alltid lack eller hårdvax att föredra. 

Slipa golvet i hallen

Men, du får vara beredd på att ett trägolv i hallen kräver mer omsorg och att det således måste slipas betydligt oftare än vad ett trägolv i exempelvis vardagsrummet behöver göras. Vi skulle här faktiskt – om golvet är bortom slipning (det krävs tillräckligt mycket skikt för att kunna slipa) kunna rekommendera ett annat, lättskött golv. Klinkers är lätt att städa och tål ganska hårda tag. Ett bra val om man inte vill ha ett trägolv i sin hall. 

12 Feb 2018