Fyra spartips för bostadsrättsföreningar

I en bostadsrättsförening finns det en rad olika sätt att spara pengar på. Till exempel kan man försöka lägga ut delar av husets fastighetsskötsel på medlemmarna själva. Ett annat viktigt spartips är att se över sina utgifter regelbundet och undvika det som är onödigt. Den allmänna situationen i fastigheten kan förändras, och då gäller det också att anpassa sina omkostnader efter det.

1.      Lägg ut delar av husets fastighetsskötsel på medlemmarna

Huruvida detta är möjligt beror lite på hur fastigheten ser ut. Visserligen bör det alltid gå att lägga ut ett par enskilda uppgifter på medlemmarna, men om fastigheten är stor krävs det både frivilliga och mycket kunskap. Ibland är det bäst att ha en firma som sköter om er fastighetsskötsel. Ett bra spartips är således att försöka förhandla med firman om sänkta priser.

Om du bor i en stor stad, Stockholm exempelvis, kan du dra nytta av den hårda konkurrensen som råder mellan firmorna. Genom att söka på till exempel ”Fastighetsskötsel Stockholm”, eller ungefär ”Fastighetsskötsel Stockholm firmor” (byt ut Stockholm mot din stad) bör du kunna hitta många olika aktörer. Kontakta dem och be om en offert, så kan du senare jämföra de erbjudanden du har fått.

Bor du dock i en mindre fastighet, är det möjligt att det går just att fördela uppgifterna på medlemmarna. För att göra det på ett bra sätt är det viktigt att känna till vad de olika medlemmarna är bra på, och vad de kan tänka sig att göra.

2.      Skaffa ett gemensamt abonnemang för elen

Ett gemensamt el-abonnemang kan göra att bostadsrättsföreningens kostnader sänks något. För att hålla koll på varje enskild medlem och dennes förbrukning, kan elmätare sättas in. En klar fördel med det här är förhandlingsutrymmet det ger. I och med att upphandlingen blir bra mycket större, har du också möjlighet att få bättre priser.

3.      Tänk på vattenförbrukningen

Det är lätt att glömma att även vattnet kostar en hel del pengar. Åtgärder som snålspolande toaletter och kortare duschtider kan kännas som en droppe i havet, men på lång sikt är det faktiskt en hel del pengar som sparas. En annan åtgärd är att sätta in miljövänliga diskmaskiner, som förbrukar minimalt med vatten.

4.      Undvik onödiga utgifter

Det här kan tyckas låta självklart, men påfallande ofta görs det köp som kanske inte egentligen behövs. Om du till exempel bor i en mindre fastighet mitt i Stockholm (utan mycket mark att ta hand om), behöver ni verkligen anlita fastighetsskötsel? Det här går ihop med tips nummer ett, då det potentiellt finns stora summor att spara. Andra onödiga utgifter kan till exempel vara okrossbart glas i ett soprum, eller helt enkelt andra saker som egentligen inte gynnar föreningens medlemmar på något sätt.

Läs mer om Fastighetsskötsel här.

 

30 May 2017