Funderar du på att göra jobbet själv?

Renoveringar är något som nästintill blivit var mans sak och som förvandlats till lite av en livsstil för många. Detta i kombination med intresset för nya och moderna hus, inredning och allt som hör till. Vi svenskar har, helt enkelt, under senare år kommit att odla ett intresse för det estetisk tilltalande och detta intresse står nu i full blom; något som kan ses i bostäder från Kiruna i norr till Malmö i söder.

Det här är naturligtvis väldigt roligt – kan man och har man råd så ska man naturligtvis ta chansen att skapa sina drömmars hem och då dessutom inspirationen – tidningar, tv-program, bloggar, sidor på internet – finns överallt så är det än lättare att komma underfund med hur sin egen stil ser ut. Utbudet har dessutom ökat; det är lättare att hitta möbler, det är lättare att beställa material och ja – det mesta har kommit att förenklas i och med att internet idag utgör den vitala delen av våra liv som det de facto gör.

Alla har inte kunskapen

Den uppmärksamme la märke till att vi hade lite av ett nyckelord i texten ovan. Vi skrev nämligen – kan man – renovera. Något som leder oss in på ett viktigt – men för många lite känsligt – område. Alla har inte samma kunskap och alla har inte den nödvändiga, händiga, ådran för att bygga nytt och renovera.

Tyvärr syns det på fler än ett sätt och det minsta problemet ligger faktiskt i det rent estetiska. Menas här: visst är det tråkigt att en renovering inte blir bra sett till ur den ser ut; en tapet som är bubblig, en list som är aningen kort eller där ett målarjobb där färgstänk syns på golvet... Men att ställa detta mot exempelvis en badrumsrenovering där vattenskador uppkommer, en takrenovering där taket i fråga springer läck eller en köksrenovering där stora fuktfläckar börjar synas – det är inte riktigt i samma viktklass. Vi har full förståelse för att man vill göra saker och ting på egen hand; men man måste faktiskt lära sig att skilja på äpplen och päron också.

Kontakta en hantverkare innan du sätter igång

Kort sagt; vid större renoveringar (och där man saknar erfarenhet och kunskap) så bör man ta hjälp av berörd hantverkare. Ska du exempelvis bygga om badrummet i Stockholm (där flest renoveringar, av förklarliga skäl, äger rum) så bör du åtminstone låta en rörmokare dra vattnet och du bör även överväga att låta en plattsättare sätta upp kaklet.

Områden där vatten är involverat är definitivt en varningssignal som påkallar en kontakt med en hantverkare. Vattenskador är svåra – och dyra – att korrigera. Risken finns att den badrumsrenovering du genomfört i Stockholm i slutändan dels kommer att ge dig dubbelt besvär och dels också medföra dubbla kostnader.

Vi uppmuntrar dig definitivt att göra om i ditt hem, men vi ber dig att idka viss försiktighet och att du verkligen överväger att ta kontakt med en hantverkare innan du sätter igång. Denna kontakt kan gälla ett gott råd, förslag på ritning och tillvägagångssätt, den kan handla om att halva jobbet – eller hela. Underskatta inte hjälpen du kan ta av hantverkare och överskatta inte din egen förmåga; detta oavsett om du bor i Stockholm eller i någon annan svensk stad.

 Vad är ett modernt hus?

Ett modernt hus har en bra planlösning och fina sovrum och en välplanerad hall.  Läs mer om dessa i denna guide.

29 Dec 2016