Fördelar med heltäckningsmattor i ditt hem

Det finns många fördelar med att ha en heltäckningsmatta i sitt rum. Man får inte bara ett mjukt och varmt golv att sätta fötterna på, utan även en ljuddämpande miljö som ger en mer lyxig känsla i rummet. En fördel är att det kan upplevas mer varmt och därför väljer man en lägre inomhustemperatur utan att det skulle kännas kallare, detta i sin tur ger en lägre uppvärmningskostnad. Det är således en energivinst för hemmet då det i praktiken betyder att värmen kan sänkas med 2 grader utan att kroppen känner av det.

En heltäckningsmatta är lätt att lägga och kräver minimalt med underarbete för att lägga in mattan, vilket gör att man snabbt med små medel kan förändra ett rums karaktär. Man behöver inte limma en heltäckningsmatta, ska man till exempel lägga en heltäckningsmatta i ett mindre utrymme såsom, sovrum, badrum, klädkammare eller vardagsrum behöver man inte limma mattan. Det som rekommenderas är att man fäster mattan med dubbelhäftande tejp längst med kanterna.

Lägre andel dammpartiklar i luften

Investerar man i en heltäckningsmatta så har man lägre andel dammpartiklar i luften än ett rum som till exempel har trägolv eller plastmatta. Detta beror på att fibrerna i heltäckningsmattan binder dammet och stoppar dammet från att åka runt i rummet. När det senare är dags för städning så dammsuger man upp dammet från mattan väldigt lätt. Mattorna tillverkas idag i syntetfibrer av hög kvalitet som är antistatbehandlade vilket gör att smuts och damm lätt går att dammsuga upp och fläckar lätt går att torka av. Syntetmaterial är i sig också helt luddfria och släpper inte ifrån sig något damm. Dessa heltäckningsmattor är mycket slitstarka, men bör inte utsättas för varaktigt solljus.

På grund av att mattorna är mjuka så är de även krypvänliga och fallvänliga om man har barn och kan således vara ett bra alternativ för barnfamiljer. Bra att tänka på är att välja en mörk matta för att undvika extra jobb med svåra fläckar, om något till exempel spills på mattan. Det kan vara klokt att också investera i en mer neutral och stilren matta eftersom det trots allt kostar en del att byta en hel heltäckningsmatta.

Är du intresserad av att införskaffa en heltäckningsmatta? Läs mer om det här.

17 Aug 2017