Fler anlitar en städfirma i Stockholm

Att man sedan 2007 kunnat anlita en städfirma för sin hemstädning under någon gång i veckan och därefter kunnat dra av halva arbetskostnaden på sin deklaration för att sedan få summan tillbaka i form av skatt har gjort att fler också valt att göra just detta. Rut-avdraget har visat på ett stort behov och detta framförallt om man ser till de större städerna där man sett att skattesubventionen varit som mest använd.

Stockholm, Malmö och Göteborg ligger samtliga högt på listan över städer där rut-avdraget visat sig vara som mest uppskattat och det här kommer heller inte av någon slump. Många tar här för givet att personer i Stockholm väljer att anlita en städfirma för att de dels är lata och för att de dels tjänar mer pengar i genomsnitt än vad personer i andra städer. Här har man fel; den stora anledningen till att en familj i Stockholm väljer att anlita en städfirma handlar inte om lättja eller om inkomst – det handlar istället om tid; eller om brist på sådan snarare.

I en större stad som Stockholm så finns det nämligen en dokumenterat hög stressnivå – sena kvällar på jobbet, långa avstånd, lång pendlingstid från hem- till jobb – och i kombination d en familj och ett vardagsliv så är det, helt enkelt, svårare för en familj i Stockholm att hinna sköta allting som hör till. Städning inte minst; och däri ligger också förklaringen till varför en städfirma i Stockholm blir mer anlitad än vad en konkurrent som är verksam i en mindre stad blir.

Således kan man säga – som många skeptiker gör – att rut-avdraget är en storstadsangelägenhet; men att det är en väldigt nödvändig sådan. Många familjer skulle utan rut-avdraget få svårt att få sin vardag att gå ihop och här en subventionerad hjälp i form av en städfirma den avgörande biten för att göra pusslet komplett.

Välj rätt städfirma i Stockholm

Om man bor i Stockholm och känner att man som familj har svårt att få alla bitar på plats så är alltså en städfirma något som rekommenderas och sneglar man åt detta alternativ så ska man veta två saker.

Nummer ett: det är – även utan rut-avdraget – billigt; något som beror på att det finns en så pass hög konkurrens i staden. Ju fler städfirmor – desto lägre blir också priserna; som inom alla områden där fler aktörer slåss om samma kaka.

Nummer två: det finns en väldigt varierande kvalitet. Tyvärr, ska vi här tillägga; det är nämligen ingen garanti på att den städfirma man anlitar verkligen håller måttet. Det här kan innebära att en städning uteblir, det kan innebära att den genomförs på ett undermåligt eller att – tyvärr – saker och föremål försvinner.

Det finns alltså ett viktigt val att göra och av den anledningen så måste man undersöka de städfirmor som erbjuder sina tjänster i Stockholm. Det här gör man genom att dels träffa dem, dels genom att be om nummer till tidigare kunder och referenser och dels att man inte säljer sig alltför billigt. Ett alltför lågt pris indikerar nämligen ofta att en städfirma inte håller den klass man som kund i Stockholm har rätt att förvänta sig.

6 Feb 2023