Enkla medel för att öka värdet på din bostad

Alla drömmer om att göra det där stora klippet då man säljer sin bostad och detta i form av att sälja betydligt dyrare än vad man köpte objektet för. Detta är naturligt och något som sker över hela Sverige; man vill ju onekligen inte sälja sin bostad med förlust och därmed börja sitt nästa boende med minussiffror skrivna på kontot, eller hur?

Dock så påverkas detta av var man bor också och här kan man direkt fastslå att det är lättare att sälja en bostad med vinst om denna är belägen i en stor stad där efterfrågan efter bostäder är större. Att Stockholm är unikt gällande detta kan inte ha undgått någon och där kan man verkligen se hur en närmast absurd bostadsmarknad växt fram under senare år.

Man ser hela tiden att priserna för bostäder når nya toppnivåer och att de höga priserna numera inte heller är exkluderat till bostäder innanför tullarna; nej – i dagsläget har de höga priserna även spridit sig till förorter som tidigare dragit med något skamfilade rykten och man ser att även personer i exempelvis Hökarängen, Bagarmossen och Farsta samtliga har goda chanser att göra det där stora klippet vi nämnde ovan. Om vi håller oss innanför tullarna och tar ett område som Vasastan som exempel på den absurda situation som i dagsläget råder i Stockholm så kan man säga att det säljs objekt där för 130.000 kronor – per kvadratmeter!

Där ser man verkligen ett tydligt exempel på vilken nivå Stockholm för tillfället befinner sig på och här kan man dra tydliga paralleller till en annan stad som för några år sedan genomgick samma situation.

Tar man här London som exempel så har denna stad nämligen nämligen – på grund av priserna – flyttat allt längre utåt; folk i London har inte längre råd att bo kvar och detta medför att staden istället växer och att förorter istället blir de områden där ”vanligt folk” bor. Innerstaden i London har istället blivit en slags marknad där rika människor spekulerar i fastigheter och där ingen egentligen bor; man köper ett objekt och försöker därefter sälja detta med god vinst. Bostäder köps- och säljs – helt enkelt – inte som boenden i London på samma sätt som de tidigare gjort.

Där är dock inte Stockholm riktigt ännu och även om tendenserna pekar lite år det hållet så finns det ingen skäl till oro att denna situation ska äga rum inom den närmaste framtiden.

Istället för en dystopisk text om bostadsbubblor och en marknad där endast de rikaste får plats så fokuserar vi istället lite på hur man som person i Stockholm – med hjälp av några lätta tricks – kan skaffa sig en fördel på bostadsmarknaden och sälja sin lägenhet med god vinst.

Några av dessa kostar ganska mycket pengar och här måste man alltså ställa denne kostnad mot hur mycket man i slutändan kan komma att vinna; andra tips kostar väldigt lite men ger en tydlig positiv effekt som genererar mycket pengar om man hittar rätt köpare. För enkelhetens skull radar vi upp dessa tips nedan så att de blir lite enklare att följa.

Dock: äger du i dagsläget i Stockholm en lägenhet – ja, då är chanserna till en god affär stora; oavsett om du följer tipsen nedan. Dessa kan dock ge dig chansen till det där stora klippet vi nämnde ovan.

  • Renovera. Att renovera sin bostad i Stockholm är i dagsläget en säker metod att öka värdet på densamma; om man bara fokuserar på rätt rum. Sikta på badrum, kök och sovrum – tre stycken rum som samtliga attraherar köpare. Minussidan här är dock att det kostar mycket pengar och tar tid samt att även det faktum att man måste ha viss tur med budgivning. En svår avvägning onekligen; men som tröst så kan man i dagsläget få denna kostnad för en renovering till ett billigare pris tack vare rot-avdraget.
  • Homestyling. I Stockholm syns det verkligen en effekt som kommit av den rådande bostadssituation; detta i form av att nya typer av jobb skapats och här är homestyling ett typisk exempel på ett sådant. Vad är då homestyling? Jo, detta innebär att man tar hjälp av en professionell inredare som besöker sin lägenhet i Stockhom innan man försäljning och därefter pekar ut vad man ska förändra för att kunna attrahera fler människor. Exempel på detta; hur mycket möbler behöver du har framme, kan en ny färg i sovrummet behövas, måste du ha alla skor framme och kan köket förändras lite grann? Homestyling är det ultimata sättet att få sin lägenhet mer attraktiv i Stockholm och nästan en garanti på att försäljningen kommer att innehålla budgivning mellan flera spekulanter. För tio år sedan fanns inte begreppet homestyling – idag är det en väldigt konkurrensutsatt bransch i Stockholm. En väldigt god investering.
  • Anlita en mäklare. Motstå frestelsen som ligger i att komma undan en mäklares provision. Genom att anlita en mäklare får du ta del av en yrkeskunskap som leder till att fler kommer på visningen, att du säljer i rätt läge och att du i slutändan kommer att tjäna mer pengar – detta även om du räknar in ovan nämnda provision. Glöm de där solskenshistorierna om hur folk sålt sina lägenheter på Blocket för dyra pengar – sanningen är förmodligen den att de kunnat tjäna betydligt mer på att istället anlita en mäklare. Kombinationen av en mäklare och en person som jobbar med homestyling kan visa sig väldigt lukrativ i Stockholm.

 

 

Där hade vi tre stycken konkreta tips på hur man kan öka chansen till vinst vid en bostadsförsäljning i Stockholm. Dessa tips går naturligtvis även att applicera till mindre städer; räkna dock inte med samma chans till vinst  - Stockholm är, på gott och ont, unikt gällande priserna för bostäder. Vi får se hur länge detta håller i sig och vi får verkligen hoppas att exemplet gällande London inte inträffar i vår huvudstad.

Dock; det är verkligen inget fel i att tjäna pengar på fastigheter, lägenheter och hus och om man äger ett sådant i Stockholm – ja, då är det bara att smida medan järnet fortfarande är varmt.

30 Aug 2017