En värmepump sänker uppvärmningskostnaderna

Att byta värmesystem och installera en värmepump gör att man kan spara mycket pengar på uppvärmningskostnader. Men det finns många saker att tänka på för att investeringen ska bli optimal.

En värmepump är en smart investering som trots sin ibland höga installationskostnad betalar sig relativt snabbt. Då en värmepump tar sin energi från omgivningen är den även miljövänlig. Vilken värmepump man bör välja beror på hur stort behov man har av värme och varmvatten, men när man beräknar detta måste man även se framåt i tiden. Kanske kommer behovet att öka om exempelvis familjen växer eller om man funderar på att bygga en gäststuga på tomten? En firma som är specialiserad på värmepumpar kan hjälpa till med att beräkna värmepumpens storlek så att man får en pump som tillgodoser de behov man har.

För- och nackdelar med olika värmepumpar

Bergvärmepumpen är den mest populära pumpen. Den påverkas inte av temperaturväxlingar och kan leverera värme oavsett hur kallt det än är. Men installationen är mer omfattande. Man måste använda sig av samma teknik som vid en brunnsborrning och borra djupt ner i berget.

Andra pumpar som är enklare att installera är luft/vattenvärmepumpen och luft/luftvärmepumpen. Men nackdelen med dessa båda pumpar är att de inte fungerar särskilt bra då det är riktigt kallt och man kan därför behöva komplettera dem med exempelvis en kamin. När man installerar en värmepump har man rätt att använda sig av ROT-avdraget på själva arbetskostnaden vilket gör att man kommer ner en del i pris.

15 Dec 2020