En guide till rätt säng

Sängen är en viktig del av vårt hem. Dessutom spenderar vi nästan en tredjedel av våra dygn i den. Ofta är det en av hemmets dyrare möbler. Att köpa säng är helt enkelt ett stort beslut som inte bör förhastas. När man ska välja säng finns det flera saker att ta hänsyn till – till exempel spelar din sovposition och din kroppstyp in.

Hur du sover

Hur du sover spelar en avgörande roll i valet av säng. Om du, som många andra, ligger på sidan när du sover, behövs en mjuk säng där axel och höft kan sjunka ner ordentligt. Detta för att ryggraden bör vara så rak som möjligt under sömnen. Många butiker brukar rekommendera en zonindelad madrass för detta. Sover du istället på rygg bör sängen ge dig stöd i svanken så att du ligger rakt. Det är viktigt att axlarna inte åker upp och gör att din sovställning blir obekväm och dålig för ergonomin.

Många butiker brukar rekommendera dem som sover på mage att försöka byta sovställning. Kroppen brukar nämligen inte kunna slappna av helt i den här positionen. Om detta inte går brukar en säng som ger bra stöd för höften rekommenderas.

Typ av säng

Hur du sover är givetvis inte den enda faktorn när du väljer säng. Din vikt, kroppstyp och sängens estetik är även dem mycket viktiga. Sängar brukar delas in tre olika typer:

  • Ramsängar. Ramsängar brukar vara lite billigare och är ett bra val för dem som handlar på budget. Även ramsängar kan givetvis skilja sig i form, utseende och pris. Vissa är enklare med resår, medan andra har formbara eller trögelastiska madrasser. En ramsäng kan sedan kombineras med olika tillbehör, så som en sänggavel.
  • Ställbar säng. Den som vill kunna höja eller sänka delar av sängen gör rätt i att köpa en ställbar säng. Med hjälp av en fjärrkontroll kan du till exempel höja sängen vid huvudändan för att få ett bra ryggstöd, eller vid andra ändan för att få upp fötterna.
  • Kontinentalsäng. Kontinentalsängar är valet för den som verkligen vill ha en god komfort. Dessa typer av sängar har dubbla madrasser, med vilken en mycket bra anpassning efter kroppen följer. Kontinentalsängar är ofta lite dyrare – men fynd finns att göra.

Prata med personalen

Att prata med personalen på sängbutikerna kan hjälpa dig att få den säng som passar just dig bäst. Bor du i en storstad, Stockholm till exempel, har du god möjlighet att åka runt och utforska det stora utbudet. Om du bor i ett mindre samhälle, kan det vara värt mödan att åka in till Stockholm eller närmsta stor stad för att säkerställa att du inte missar något.

I större städer, så som just Stockholm eller Göteborg, finns dessutom många sängvaruhus som har kiropraktorer eller naprapater i butiken vissa dagar. Oavsett om du bor i en större stad som Stockholm eller i ett mindre samhälle, är ett tips att ringa runt till sängvaruhus i ditt område för att se om de erbjuder detta.

26 Mar 2017