Efterfrågade kompetenser i Solna

målare, stegeVill du jobba som målare i Solna? Eller kanske som kassör, IT-konsult eller på kommun? Den som ska flytta till Solna och söka jobb har mycket att välja mellan. Den relativa trångboddheten gör att tjänsteutbud och näringsliv är koncentrerat, med korta avstånd. Dessutom finns närheten till Stockholm och allt som det innebär.

Vi har tittat på aktuella jobbannonser i Solna för att se vilka kompetenser som efterfrågas i stadsdelen. Eftersom syftet med texten är undersökande, kommer vi inte att nämna några företagsnamn.

Målare

En av de första annonserna vi ser är att en målare sökes strax norr om Solna. Uppgifterna kommer enligt annonsen att vara varierande; allt från snickerier och nya gipsväggar till renoveringsjobb och tapetsering.

Den målare som eftersöks ska gärna vara självgående och ha ledande egenskaper. Även om det är just en målare i ett område strax norr om Solna som eftersöks, är de tydliga med att arbetsplatserna är spridda över ”norra Stockholm” (Solna ligger strax nordväst om centrala Stockholm).

En annan annons som finns uppe söker inte riktigt målare – men däremot franchisetagare i Solna till en butikskedja som säljer målarfärg och tillbehör.

Produktsupport med IT-intresse

En annan annons vi tittar på söker någon som kan jobba som produktsupport och som har ett intresse av IT. De söker någon som ”brinner för att leverera service av världsklass” och som ska jobba som tekniskt stöd i firmans programvaror. Ärenden kommer att tas emot via såväl e-post som telefon. Närmare bestämt är programvarorna Windows-baserade, så de ser gärna att den sökande har erfarenhet av felsökning och problemlösning i just det operativsystemet.

Företaget beskriver sig själva som en aktör som arbetar med att utveckla mjukvara för telecom-branschen. De skriver också att arbetsmiljön har ett fokus på att ha kul tillsammans, och att den som anställs ska vilja stanna på lång sikt hos dem.

Analytiker

Ett stort svenskt telekombolag, med säte i Solna, söker en analytiker som ska arbeta med att ta fram nyckeltal och prognoser för bolagets kundtjänst. De betonar att de arbetar kontinuerligt med att förbättra deras kundsupport, varför de nu vill ha en analytiker med hög förmåga att se samband.

Erfarenheten som efterfrågas är den att dagligen på egen hand ha tagit fram analyser och presenterat påverkansfaktorer med utfall som utgångspunkt. De betonar att rollen kommer att vara avgörande för kundtjänstens framgång.

När det kommer till krav ställer de följande:

  • Erfarenhet av liknande arbetsuppgifter, samt en förståelse för hur kundtjänstverksamhet fungerar. 
  • Avklarad utbildning på universitets- eller högskolenivå, med fördel om det är inom teknik, IT eller ekonomi. 
  • Utmärkt datorvana och väldigt goda kunskaper i Excel och övriga MS-Office-paketet. 
  • Mycket god engelska och svenska i både tal och skrift. 

Meriterande är om den sökande dessutom arbetat tidigare med just kundtjänst eller telekombranschen.

Även om de listar en del kvalifikationer, betonar de att stor vikt läggs vid personlig lämplighet. Den sökande skall ha en god analytisk förmåga, och tycka om att arbeta utvecklingsinriktat och proaktivt. Dessutom ska den sökande vara social och ha lätt för att skapa kontakter med andra personer.

7 Dec 2018