Detta kan du göra inför badrumsrenoveringen

Bastu, badkar eller byrå? Kakel, klinker eller keramik? Hur vill du ha det i ditt badrum? Funktion och wow-känsla kan samsas. Här är några saker att tänka på innan renoveringen går igång.

En uppdatering av våtutrymmena hemma brukar kräva en rätt bra budget. Tvättstuga, badrum, kök eller gästtoalett bjuder alla på särskilda utmaningar. Tänk smart och planera noga innan du börjar knacka ner kakelväggar eller lyfta ut bidé och toalettstol. Börja med att tänka stort och kreativt, var öppen för tokiga idéer, surfa på sociala medier, besök butikerna och bläddra i katalogerna. Balansgången du ska försöka klara är att förverkliga drömmar och idéer men samtidigt hålla dig rimlig, både praktiskt och ekonomiskt.

Läs ritningar

Alla som sysslar med renovering, förstår en arkitektritning. Lär dig det du också. På en skiss ser du badrummet från ovan och får en bild av vad som får plats. Om du offrar badkaret får du plats med både dusch och toalett på samma vägg. Den här vägen kan du lära dig vad vattnet kommer in och går ut. Det är dyrt och krångligt att flytta handfatet till en annan väg än tidigare, för då måste rören ledas om. Eller kanske löser det en massa problem och är värt det? Samma sak med el. Vanligtvis har du inte el i duschen eller vid badkaret, eller hur? Men att ha el vid en bänk där rakapparat och hårtork förvaras är rimligt. Inte minst om det hänger en spegel på väggen.

Internationell inspiration

Kolla gärna hur det ser ut i olika länder, för olika typer av hus och lägenheter. I Finland är bastun given, i Sverige är den inte riktigt lika het. Bidén är kanske på väg tillbaka. Om du har gott om plats kan den vara något att fundera över. Och om du delar din bostad med man och söner. Synen på badrum har ändrats genom historien också. Om du har ett tidstypiskt hem är det rimligt att badrummet renoveras så det passar i stilen. Å andra sidan, att helt bryta med en annan stil kan vara helt rätt.

Vem får uppdraget?

När du har fått en uppfattning om vilka möjligheter du har, praktiskt, ekonomiskt och tekniskt, så är det läge att ta in offerter. Satsa på åtminstone tre stycken. Ju bättre förberedd du är, desto smidigare blir det för dig att välja. Det är en klar fördel att låta lite påläst och uttrycka att du vet vad du talar om. Vi tipsar att läsa mer om badrumsrenovering på denna webbsida: https://www.badrumsrenoveringsollentuna.se/

21 Jul 2020