Det gör en fastighetsmäklare

En del tycker att mäklare är en belastning när man vill sälja sitt hus. Det kan tyckas som att de bara vill höja priset på fastigheterna när det är dags för en fastighetsförsäljning. Kanske verkar det så, då det är mäklaren som spekulanterna på fastighetern har kontakt med. Det är ju köparens perspektv, medan säljaren bara är glad över att priset höjs för det hus som säljaren vil sälja. Olika perspektiv ger olika slutsatser. Det man sällan tänker på är att mäklaren och den firma som han eller hon företräder är en garant på att köpet är legalt, och ingen bluff eller skojeri. 

Mäklaren ska kunna lagar och regler

En mäklare sak kunna den juridiska delen i en försäljning och utarbetar försäljningavtalet mellan köpare och säljare. Hon eller han är mellanhanden i förhandlingen mellan de olika parterna. Det är mäklaren som står för visningen av bostaden, som ser till att tillräckligt många intressenter får information om bostaden och ser till att allt står rätt till inför en försäljning av den, som att den som utger sig för att sälja den faktiskt får sälja den. Är det två som står som ägare för bostaden, är det båda som måste vara informerade och ge sitt samtycke till att den säljs.

Mäklaren ska kunna svara på frågor om bostaden

När det väl är dags att visa bostaden, måste mäklaren kunna svara på alla slags frågor som spekulanter kan tänkas ha om bostaden. Ofta har mäklaren information om både bostadens utgifter, kostnader, uppgifter om tomt, servitut, planritning, pantbrev, eventuella besiktningar och omfattande beskrivningar av bostaden som ska säljas. För mäklaren är det många saker att sätta sig in i för varje bostad som han eller hon säljer. När väl visningen av bostaden äger rum, ska mäklaren både ge information till spekulanterna, men även ta information om dem som är intresserade för att hålla kontakten med dem fram tills att bostaden är såld.

Så blir man fastighetsmäklare

De flesta fastighetsmäklare går en högskoleutbildning. Under utbildningens gång gör man en praktik på minst 10 veckor. Utbildningen är två år. Efter det är det viktigt för mäklaren att bli godkänd som mäklare av fastighetsmäklarinspektionen och man betalar varje år en avgift till den inspektionen. En mäklare måste ha en ansvarsförsäkring, och vara redbar, inte ha näringsförbud och vara registrerad som mäklare för att få arbeta som sådan. Fastighetsmäklare är alltså en skyddad titel. Det är en hård konkurrens om jobben, och det är hög konkurrens om bostäderna som är till salu. Många slutar på grund av den hårda konkurrensen, men för dem som klarar av den, väntar en hög lön. Det är ett variationsrikt arbete och det gäller att vara målinriktad och villig att arbeta hårt. 

19 Aug 2018