Den runda formen hos en bastutunna har fördelar

Att ha en egen bastu är något av en dröm hos många hus- och stugägare i Sverige och särskilt hos de vars hus ligger i anslutning till något vattendrag. De flesta av oss har sedan barnsben skaffat oss härliga upplevelser kring att bada bastu och på samma sätt – om än i mindre skala – så är bastu ett lika betydelsefullt ord som sauna är är i Finland.

Dock; för många så stannar drömmen om en egen bastu vid just en dröm och allt som oftast så är det bristen på utrymme som sätter käppar hjulet. Man har inte den nödvändiga plats som krävs för att bygga en bastu inne i sitt hus. Dock – det finns ingenting som säger att en bastu måste ligga inomhus och placeras i ett befintligt hus.

Nej, det finns flertalet modeller som går alldeles utmärkt placera på sin tomt och som således är fristående. Det här kräver inget bygglov då de ofta räknas som en friggebod och en modell som vi ska titta lite närmare på här har faktiskt många fördelar som man inte får av en traditionell bastu.

Den modell vi ska tala om här är en så kallad bastutunna. En bastutunna är precis som det låter; en slags cylinderformad modell som antingen placeras liggande på konsoler eller som man kan ha stående. Det är just den rundade formen som för med sig den största fördelen om man jämför en bastutunna med en vanlig, fyrkantig och traditionell bastu.

Köp eller bygg en bastutunna

Varför? Jo, för att den rundade formen fördelar värmen jämnt i en bastutunna. Det spelar ingen roll om man sitter nere eller långt upp – alla som befinner sig i en bastutunna får samma chans till värme. Dessutom – och här pratar vi om en liggande bastutunna – så ligger lavarna mot varandra och det underlättar samtal; man får ögonkontakt och kan därigenom få en mer social upplevelse.

Priset är ytterligare en fördel då en bastunna – oavsett om man bygger en sådan på egen hand (det finns massor av ritningar på internet som kan hjälpa) eller om man beställer en sådan från en leverantör – inte alls är så dyr. Den fräcka designen gör att man får en bastu som sticker ut – men utan att den tar plats och inte kan smälta in i omgivningen eller naturen.

Man får – kort sagt – en funktionell, billig och snygg bastu för väldigt lite pengar. Drömmen om en egen bastu är något som gemene man numera kan förverkliga och detta genom att investera i en bastutunna.  

18 Sep 2017