Därför är en luftvärmepump ett bra alternativ

Har man inte möjlighet att ansluta till bergvärme kan en luftvärmepump vara ett bra ekonomiskt alternativ. Dessutom är installationen enkel och kräver inte ett vattenburet värmesystem.

En luftvärmepump är ett betydligt bättre och billigare alternativ än direktverkande el som värmekälla. Installationen är också enkel och billig till skillnad från en bergvärmepump som kräver att man borrar långt ner i marken för att hämta energi. En luftvärmepump behöver heller inte vattenburna element för att sprida sin värme i huset utan blåser ut den.

Under heta sommardagar kan man använda värmepumpen för att i stället kyla ner bostaden. Enda nackdelen med en luftvärmepump är att den fungerar dåligt vid riktigt låga temperaturer, som vid minus tjugo grader. Därför kan det vara bra att kombinera en luftvärmepump med en braskamin så att man säkerställer tillgången på värme.

Viktigt var man placerar värmepumpen

Vill man installera en luftvärmepump i Karlstad är det viktigt att man väljer en värmepump med tillräcklig kapacitet så att den klarar att värma eller kyla hela bostaden. Det finns många olika märken och modeller att välja på, men att välja en som är anpassad till vårt nordiska klimat är bra så att pumpen inte slutar fungera bara för att det blir ett par minusgrader ute.

Man bör även tänka på pumpens ljudnivå och att den inte låter för mycket, i alla fall om den ska placeras i sovrummet. Det är också viktigt att tänka på var man placerar pumpen så att den effektivt kan sprida sin värme och detta beror på planlösningen.

23 Dec 2020