Dags att byta fönster?

Måste alltid allting vara nytt? Är det inte bättre att tänka klimatsmart och hållbart? Försök att återbruka och återanvända och ta väl hand om det du redan äger och har. Ta väl hand om ditt hem.

Under många år har nya saker varit en status och det har handlat om att vara den som har det senaste, äger det flashigaste och hela tiden köper nytt. Nyaste bilen vinner, snyggaste frun vinner, flest barn vinner och alla ska ha det senaste och dyraste i klädväg. Tack och lov börjar samhället svänga och agera mer hållbart. Vi återgår till att ta hand om det vi redan äger och har. Att lappa favoritkläderna och köpa saker begagnat. När du tar hand om ditt hus ska du tänka likadant. Börjar det se slitet ut kring era fönster eller är det rentav så att ni har problem med tätning och ventilation? Istället för att alltid tänka att ni måste köpa nya fönster, tänk på att de troligen går att renovera befintliga fönster.

Fönsterrenovering - en hållbar lösning

Ofta är stommen i fönstret riktigt bra och tål att renoveras både en och ett par gånger. Kontakta en firma som är duktiga på just fönsterrenovering och låt dem besiktiga och göra en bedömning av just era förutsättningar. I de allra flesta fall är det både smartare och lönsamt att renovera istället för att byta. Ett renoveringsprojekt pågår under en viss period på ert hus - kanske en längre tid än ett snabbt fönsterbyte. Men ni blir inte utan fönster, utan renoveringen kan ske på plats. Kanske gör ni om tvåglasfönster till treglasfönster. Kanske förbättrar ni ventilation och tätning samtidigt som hantverkarna genomför målning och en allmän ansiktslyftning. Här kan ni passa på att byta färg eller lägga till snickarglädje.

Energibesparande och miljövänligt

När befintliga trästommar för fönstren kan behållas behöver inte fler träd sätta livet till och ni behöver inte måttbeställa helt nya fönster, vilket är något som annars kan bli kostsamt. Alternativet är att köpa standardfönster och anpassa huset vilket sällan blir lika snyggt som ursprungliga planerna. Stora delar av de ursprungliga fönstren kan ofta återanvändas bara de får ett ansiktslyft och kanske lite ny tätning. Dessutom kan du välja att byta glas till sådana som är mer energibesparande och miljövänliga. De nya glasen gör nämligen att mindre värme sipprar ut och in så det blir en behagligare och en jämnare inomhustemperatur året om. På så vis sparar ni in på el- och energikostnader. Läs mer om fönsterrenovering på denna sida: https://www.fönsterrenoveringstockholm.nu

15 Sep 2020