Då måste du ha en byggnadsställning

Har du ett hus med flera plan som ska renoveras, kan du enkelt räkna med att du måste ha en byggnadsställning så snart du själv eller någon annan ska renovera fasad, tak eller fönster. Så länge det rör sig om ett arbete som ska ske högre upp på ett hus än 2 meter ovan marknivå ska du antingen bygga eller hyra en byggställning för din eller byggjobbarens säkerhet.

Är du osäker på hur en sådan ställning ska stå eller hur den ska monteras bör du hyra en sådan, det är bättre att betala för hyran för en sådan än att råka ut för att betala böter för att du inte har en sådan ställning. Oberoende om det sker en olycka eller ej, betalar man böter om man inte har en sådan ställning till förfogande för den som ska utföra arbetet på ditt hus, såvida du inte kan bevisa att det bara är du som gör arbetet. Man kan inte böta för att man riskerar sin egen säkerhet, hur tokigt det än låter.

Målning av fasad

Om du har ett hus som har fler än en våning, kan du lugnt räkna med att du måste hyra in byggställningar för den hantverkare som du anlitar för ommålningen av din fasad. Allt arbete som sker över 2 meter ovanför marknivån kräver byggnadsställning.

Ommålning av fönster

Ska du måla om fönster som sitter högre än 2 meter ovanför marken bör du hyra in byggställningar.

Renovering av taket

Ska du renovera taket bör du alltså hyra byggställningar, även om du enbart har ett hus i ett plan, eftersom vi räknar med att nocken på det huset är högre än 2 meter. Dessutom bör du ha en plats som du kan frakta byggmaterial upp och ner.

Så hyr du byggnadsställning

Rot-avdraget kan du inte utnyttja när du hyr byggställningar, om du inte låter uthyrningsfirman transportera ställningen och montera den på din tomt. I så fall är den insatsen avdragsgill, däremot är inte utgiften för själva transporten i sig avdragsgill. Det kan vara lite bökigt med Rot -avdraget men fråga uthyrningsfirman, de borde ha kontroll på detta. 

Känner du inte till något företag att hyra av, kan du ju fråga grannar, bekanta, släkt och vänner om de har någon hyr firma att rekommendera. Har de inte det kan du alltod googla byggnadsställning Stockholm, om det är där du behöver hyra en sådan. Bor du någon annanstans skriver du i stället den orten i sökfältet så får du bra förslag på någon nära dig. Ta kontakt och fråga om offert och refersenser. Läs mer om byggnadsställningar i Stockholm här genom att klicka på denna länk: http://www.byggnadsställningar.net.

20 Jun 2018