Chevronparkett – ett tidlöst och elegant golv

Funderar ni på om chevronparkett kan passa er bostad? Chevron, eller fransk parkett som man också säger, är ett tidlöst trägolv som har det där lilla extra.

Golvet har stor betydelse för hemmet, inte bara praktiskt utan även hur det upplevs. Chevronparkett är ett mycket vackert trägolv som drar åt sig uppmärksamheten och ger det där lilla extra. Men golvet är på samma gång generöst och framhäver även rummets inredning och möbler. Mönstret påminner lite om den klassiska fiskbensparketten men chevronparkettstavarna är i stället snedsågade och bildar en pilspets.

Precis som vanlig parkett kan chevronparkettens brädor varieras i storlek och anpassas till rummet. Chevron finns också i flera olika nyanser och träslag men vanligast är ek. En chevronparkett av bra kvalitet är tillverkad av gediget trä som även går att slipa när det blir repigt.

Var passar chevronparkett?

Chevronparkett är ett tåligt golv som passar både i privata hem och offentliga miljöer som exempelvis hotell och restauranger. Det går att lägga chevron både i vardagsrum, kök och sovrum. Tjusigast blir golvet i lite större rum eftersom mönstret då bäst kommer till sin rätt. Men anpassar man bara parkettstavarnas storlek efter rummet går det att lägga chevron med gott resultat även i lite mindre rum.

Chevron är annars bra på att framhäva övrig inredning och kan med fördel kombineras med lite tyngre möbler, långa gardiner men även mattor. Det betyder inte att chevron inte passar i mer moderna hem med stramare skandinavisk inredning med nättare möbler. Effekten av golvet blir bara en annan då chevronparkettens särpräglade mönster i stället får ta större plats.

Är chevronparkett dyrare än andra trägolv?

Att lägga chevronparkett behöver inte vara dyrare än att lägga fiskbensparkett. Men för att man ska få valuta för sina pengar gäller det att välja en chevron av bra kvalitet som är tålig. Viktigt är förstås att även ta hjälp av en skicklig golvläggare som har trägolv som specialitet. Då får man ett golv som håller i minst femtio år eller mer.

Hur mycket det kostar att lägga ett chevrongolv beror på rummets storlek och vilken typ av chevron man väljer. Det bästa är att besöka en golvfirma som är experter på chevron. Då kan man kostnadsfritt få hjälp med att hitta rätt golv. Man får även ett kostnadsförslag på hur mycket det kostar att lägga in golvet.

27 Oct 2023