Byte av fönster – en dyr historia?

Fönster har en begränsad livslängd och även om man sköter dem med ett korrekt underhåll så får man som husägare någon gång se sanningen i vitögat och inse att det är dags att byta. Man får trösta sig med att ett byte av fönster för något gott med sig, det är nämligen otäta sådana som i många fall bidrar till en hög energiräkning och byter man så kommer man att se en markant skillnad redan nästa gång man öppnar kuvertet där räkningen ligger. En klen tröst kanske; men en investering som är nödvändig att göra även sett till inomhusklimatet. Fönster som läcker in kall luft skapar helt enkelt ett sämre klimat inomhus.

Den vedertagna uppfattningen kring att byta fönster är att det kommer att handla om att gräva djupt, djupt ner i plånboken och att det innebär en hög kostnad. Om detta kan vi säga följande: A) det kostar utan tvekan pengar, men B) det behöver inte bli så extremt dyrt.

Vi kan säga att du äger en villa i Umeå och att du står inför ett fönsterbyte och att du har en relativt begränsad budget att röra dig med. Vi tillägger här att du inte kan byta fönster på egen hand – det blir naturligtvis billigast om du kan göra detta själv; men för att alla ska kunna relatera till detta så behöver du professionell hjälp för projektet. Vi börjar!

  1. Val av fönster: Primärt kan du välja mellan tre typer av fönster; trä-, aluminium- och plast. Billigast är plastfönster och du kanske instinktivt reagerar genom att säga att sådana inte passar i Umeå. Det kan vi säga att de numera gör; plastfönster idag klarar även den tuffaste vintern i Umeå och du får dessutom en – minst – lika lång livslängd som om du väljer det mer traditionella materialet trä. Här slipper du dessutom underhåll som kommer på köpet vid träfönster.
  2. Installation: Antingen så anlitar du en glasmästare i Umeå eller också så tar du hjälp av det företag där fönstren är köpta. Förutsatt att du köpt dem hos en specialist och inte på en större bygghandel. Oavsett så kan du använda ditt rot-avdrag och dra av 30% av den totala arbetskostnaden för installationen av dina nya fönster och detta med ett tak på 50.000 kronor per år.

Det behöver således inte bli så extremt dyrt. Rot-avdraget och plastfönster är en kombination som är mycket skonsam för din plånbok och där kvaliteten inte alls blir lidande.

Läs mer här: www.fönsterumeå.nu.

17 Dec 2016