Bygga hus i Stockholm – att ta fram ritningar

Om ni har hittat en tomt i Stockholmsområdet som är perfekt för era behov vad gäller läge, kommunikationer och andra förutsättningar är det bara att gratulera – det svåraste jobbet är gjort. Att hitta den perfekta tomten i Stockholm med omnejd till ett pris man har råd med är väldigt svårt, och många ger upp efter några år. Att ni har klarat det svåraste betyder dock inte att det är ett enkelt projekt ni har framför er, tvärtom. Det finns fortfarande många val kvar att göra, mycket att tänka på, och mycket som kan gå snett. Så det gäller att veta vad man vill och planera noggrant. Nästa steg är att visualisera huset och ta fram ordentliga ritningar till entreprenören.

Lösvirke eller hustillverkare

När man ritar ett hus från scratch kalls det att man bygger i lösvirke, till skillnad från ett färdigritat hus som tillhandahålls av en byggentreprenör. Det första valet ger er såklart större frihet att utforma ert boende. Nackdelen är att hela huset byggs på plats vilket gör det mer utsatt för väder och vind under byggperioden. Det senare valet blir oftast billigare eftersom ritningen då ingår i en total- eller delad entreprenad. Nackdelen är såklart att huset kanske känns mindre som ”ert” i slutändan. Det finns några mellanting där man till exempel låter hustillverkaren bygga stomme och fasad, men sedan ritar insidan av huset på egen hand. Tillsammans med entreprenören går det alltid att komma fram till en lösning som passar er.

Släpp loss fantasin

Har ni en bild av ert drömhus kan ni börja med att använda något av de många enkla ritprogram för hus som finns på nätet. Ta lite tid på er att lära er de olika finesserna så är ni redo att börja skapa. I det här stadiet kan det vara bra att bara släppa loss kreativiteten och drömma på. Praktiska detaljer och verklighetsanpassning kan få komma senare. Tänk igenom en tillvaro i ert nya hus, hur ska det kännas, hur kommer ljuset in? Vad vill ni mötas av när ni stiger upp ur sängen på morgonen? Tänk också på husets läge på tomten, hur solen kommer och går och vad det betyder för placering av kök, sovrum och altaner.

Färdiga ritningar

När ni har er vision klar kan det vara läge att presentera det för en arkitekt som kan hjälpa er att göra det till ett genomförbart projekt. Alternativt kan man visa det för en byggfirma som kanske har liknande lösningar som kan anpassas efter era behov.

Tänk på att ju noggrannare ritningar, desto mindre risk för att det uppstår missförstånd och problem under byggperioden. En tydlig och rak kommunikation och ett direkt adresserande av uppkomna problem är mycket viktigt när man talar om husbyggen, där så många olika faktorer ska samverka.

Om du är intresserad av att bygga ett hus i Stockholm kan du läsa mer här.

30 Oct 2017