Borttappad nyckel är ett borttappat lås

En borttappad nyckel kanske inte känns som en stor sak. Det kanske det inte heller är så länge nyckeln går till en cykel eller ett förråd. Men en borttappad hemnyckel kräver lite mer eftertanke.

Nycklar är en stor del av vår vardag. Nästan alla människor använder sig av minst en nyckel per dag och ofta flera gånger om dagen. Tänk på det själv – det är nästan skrämmande mycket i våra liv som är beroende av nycklar. Du har en till hemmet, cykeln, bilen, förrådet, tvättstugan, jobbet, brevlådan, ja listan kan säkert bli längre än så för många av oss. Med så många nycklar är det nästan helt säkert att vi någon gång kommer att tappa bort minst en av dem. Det kanske inte är hela världen om vi slarvar bort nyckeln till tvättstugan – ofta kan bostads- eller hyresrättsföreningen ordna fram en ny ganska så snabbt. Att bli av med cykelnyckeln är störigt men det går ju ofta att klippa upp låset ändå. Värre är det med en hemnyckel.

Otrygg i hemmets trygga vrå

Att stå utanför dörren och inte hitta nycklarna för att kunna ta sig in är ren och skär ångest. I bästa fall har man råkat glömma dem i bilen eller på jobbet. Men vad händer om man har letat överallt och de inte finns någonstans? Ja, för det första så kommer du ju inte in i ditt hem. Kanske har du delat ut någon extranyckel till grannen och kan lösa det på så sätt. Skönt, men det känns nog fortfarande lite olustigt. Förmodligen så har du tappat nyckeln på något helt vanligt ställe där ingen såg det hända. Det är det mest vanliga och det mest troliga. Men så lätt ska man inte ta på det.

Risk för inbrott

I våra bostäder har vi ofta mycket saker av värde – både av sentimentalt och ekonomiskt sådant. Vi vet ju att inbrott tyvärr sker hela tiden. Det är ett av de vanligaste brotten som begås i Sverige. En borttappad nyckel kan i värsta fall vara en stulen sådan. Därför är det att rekommendera att byta lås till hemmet om du tappar bort din hemnyckel, trots att du har en extranyckel. Det viktigaste är inte endast att du kommer in i ditt hem, utan även att inte någon annan gör det. När du tappat bort en hemnyckel, byt då ut låset. Med ett nytt lås så slipper du oroa dig. Vi tipsar att läsa mer på denna hemsida om låsbyte: https://www.låssmedgöteborg.com

24 May 2020