Boka in stamspolning

Hur vet man när det är dags för en stamspolning i fastigheten? Förutom när det är man har fått stopp i avloppet så rekommenderas det vart 3-5:e år för att veta att rören är ren och fräsch och kommer att fungera i många år.

Gör man inte det med jämna mellanrum ökar risken för akuta problem och det kan bli betydligt dyrare än en stamspolning. En planerade stamspolning går ganska smidigt att genomföra. Därimot kan en akut stamspolning eller stambyte ett betydligt större projekt för alla boende.

Och en akut problem med stammar och rör kan orsaka stora vattenskador och liknande problem.

Hur vet man att man har problem?

Man ska speciellt vara uppmärksam på långsam avrinning och att det bubblar i diskhon. Frän lukt omkring avloppet likaså. Först ska man självklart försöka ta bort synliga stopp för hand som till exempel hår och matrester.

När man gjort allt man kan måste man snabbt ta kontakt med något företag som är specialiserade på avlopp och stamspolning. Och det är som sagt bråttom för att förvärra problemen och minska risken för vatten- och fuktskador.

Hur går en stamspolning till?

Det är egentligen precis som det låter, man spolar hett vatten med mycket hårt tryck med kraftiga maskiner. Stammar och rör rengörs effektivt från lösa föremål och avlagringar i form av smuts. Exakt metod är olika från fastighet till fastighet.

Spolningen sköts av en mycket krafit maskin som tas in i fastigheten. Den är mycket effektiv och tar bort all smuts och kommer åt alla ytor och rengör. Först går man ofta en rörinspektion för att veta felet bakom problemen. I vissa fall upptäcks skadade rör som inte klarar en stamspolning och dår krävs istället ett stambyte.

Fördelar med förebyggande stamspolning

Vid en stamspolning rengörs stammarna effektivt vilket gör att risken för akuta problem minskar drastiskt. Det är smuts och beläggningar som gör att små föremål och toalettpapper täpper till rören. Men man förlänger även livslängden på rören.

I de allra flesta fallen börjar en stamspolning i källaren i uppsamlingsledningen finns. Den spolas ren ut till huvudledningen. Sedan följer man ledningen uppåt i fastigheten och spolar rent rören noggrant. När stammar och ledningar är genomspolade måse man avlufta fastigheten. Oftast finns avluftningen på vinden. Då spolas allt igenom igen från avluftningen ner till uppsamlingsledningen. Ibland kan föremål eller djur fastnat i avluftningen. När alla rör är genomspolade återstår bara att ta bort eventuell lukt i fastigheten.

 

20 Mar 2019