Besiktiga huset innan köpet

Köp inte grisen i säcken! Ta reda på vad det är för hus du köper, så att du inte får obehagliga överraskningar i framtiden. Men vad ska du göra om du inte kan något om hus och byggnationer?

Går det att se på ett hus om det är friskt och helt? Svaret är nej. Visst går det att se på ett hus att det inte mår bra. Det kan vara trasiga delar, murket trä, mögel och andra synliga skador. Men ett hus kan även må mycket dåligt utan att det syns någonting på utsidan. Det kan vara fuktskador som ännu inte visat sig. Elen kan vara feldragen eller dålig. Isolering, dränering och fuktspärrar kan vara undermåliga. Allt som gör att du sitter på en tickande bomb. Något som sprids och skadar under en lång tid innan du kan se det.

Ta reda på det du inte kan se

Hur får du veta något som du inte ens kan se? Med en husbesiktning kan du ta reda på hur välmående ditt hus egentligen är. En viktig kontroll så att du kan räkna ut ifall du gör ett bra eller dåligt köp. För det där mycket billiga huset kan bli mycket dyrt, om du har riktig otur. Och även om du är beredd på att göra en omfattande renovering, så kan det vara bra om du får veta vad du ska laga och byta ut. Då får du en bättre överblick och en prislapp på de åtgärder som ska utföras.

8 Jun 2021