Behöver du byggstädning i Stockholm?

När man har byggt nytt eller helrenoverat en byggnad blir det mycket skräpigt och man måste ta tag i städningen efteråt, så kallad byggstäd. Det är en form av storstädning, men med den skillnaden att storstädningen gör där det bor människor, medan byggstädningen ett tom bostad eller byggnad där människor ska flytta in.

Ta in professionell städhjälp

Det handlar alltså om städning efter bygget och är nog så viktigt. Många anlitar ett erfaren byggstädare för att den nya bostaden ska vara i absolut toppskick när det är dags att flytta in den nya familjen. 

Byggstädning är mer än bara dammsugning och rengöring. Det samlas mycket byggdamm efter en renovering eller ombyggnad. Det är direkt hälsovådligt och måste omgående tas bort på ett korrekt sätt. Det är inte bara att ta fram den gamla dammsugaren och torka av lite. Det gäller att komma åt alla skrymslen och vrår med kraftiga dammsugare.

Grovstädning först

Men innan man börjar med städningen måste man forsla bort allt bråte och skräp som finns på en byggarbetsplats, oavsett vad som byggts. Det kan handla om maskiner och verktyg som använts, men även papp, skräp, masonitskivor och annat byggavfall. Grovavfallet måste såklart köras till återvinningen. Hela eller oöppnat material sparas och kan återanvändas. När området är rensat från stort skräp kan man börja med finstädningen.

Dags för finstädningen

Alla skåp och övrig förvaring rengörs noggrant på både in- och utsidan. Alla väggar och tak rengörs från byggdamm och annan smuts. Sedan är det dags för golvet att få sig en rejäl omgång. Detta görs med kraftiga industridammsugare för att verkligen få bort allt byggdamm.

Den egna städutrustningen kommer man ingen vart med så det rekommenderas att ta hjälp av en erfaren städare med kunskap av byggstädning. Det är inte roligt att flytta in i en ny bostad som är full med byggdamm och smuts. Det är inte bra för våra lungor med byggdamm. Det ska vara en bra start i det nya boendet.

Använd RUT-avdraget

Självklart är det inte gratis med en professionell flyttstädning i Stockholm. Men för privatpersoner finns det möjlighet att utnyttja RUT-avdraget på byggstädningar. Då blir det 50 % billigare när det gäller arbetskostnaden. Och eftersom det inte behövs köpas in något är det ekonomiskt fördelaktigt att använda RUT för byggstädningen. 

Vilka får använda RUT-avdraget då? Reglerna är enkla. Alla svenska medborgare över 18 år får använda det. Man kan maximalt få avdrag för 25 000 kr per år.

 

22 May 2019