Att köpa solceller är en bra investering på många sätt

Är ni en bostadsrättsförening som vill få ner era energikostnader och även värna om miljön? Eller en villaägare som vill byta till en naturlig energikälla? Då ska ni köpa solceller.

Allt fler väljer att installera solpaneler för att spara både pengar och miljön. Vad alla kanske inte vet är att solceller också ökar värdet på huset. Att investera i solpaneler är därför en bra affär på flera sätt. Har man dessutom en överproduktion av el så kan man sälja den vidare till det ordinarie nätet. Men vad ska man tänka på då man ska köpa solceller? Att installera solpaneler är en kostsam investering som man därför ska vara noga med. Går man över till solenergi bara för att man i längden vill spara pengar så bör man också ha koll på hur välisolerat huset är. Kanske är det en god idé att också tilläggsisolera om man nu inte redan gjort det? Annars är det inte så stor idé installera solceller.

Det finns flera bidrag att söka vid övergång till solenergi

Regeringen har bestämt att Sverige ska bli ett av världens första fossilfria länder. För att underlätta och skynda på målet så har de infört ett solcellsstöd som man kan ansöka om. Stödet ligger på 30% av totalbeloppet inklusive moms för privatperson. Det kan vara bra att så fort som möjligt ansöka om bidraget eftersom stödet ingår i den årsbudget som regeringen satt och därför inte är outtömlig. Det räcker med andra ord bara till för ett visst antal solpaneler per år. Man kan också söka stöd från energimyndigheten för att installera ett batteri om man istället vill lagra sin överskottsenergi och spara den till dagar med mindre sol eller dagar då man har större elförbrukning än vanligt.

Var noga med vem ni anlitar

Det finns tyvärr många oseriösa firmor som erbjuder installation av solpaneler. Därför ska man vara noga med vem man anlitar och ta referenser och sedan följa upp dem innan man bestämmer sig för vilket företag man vill använda sig av. Men det finns bra seriösa företag som ligger i framkant då det gäller forskning och produktutveckling och som är pålitliga. De brukar också gärna dela med sig av sin kunskap genom kostnadsfria föreläsningar. Ibland kan man till och med boka privata föreläsningar tillsammans med sina grannar. Kolla också med ditt försäkringsbolag om er hemförsäkring gäller ifall solcellerna skulle bli stulna eller orsaka skada på huset.

25 Mar 2020