Att bygga vackra och moderna stenhus

Hur väljer man vilket hus man ska bygga? Hur bygger man vackra och moderna stenhus och hur ser de ut på insidan? Om du funderar på att bygga hus så kan du få mer information här.

När man bestämt sig för att bygga ett nytt hus så är det många beslut som ska fattas som till exempel var tomten ska ligga, hur stort huset ska vara, hur många sovrum, hur många våningar och vilken planlösning man vill ha. En del av besluten regleras av detaljplanen, men även inom reglerna är det en hel del att fundera på. Ett av dessa beslut gäller vilket material som huset ska byggas av. De två vanligaste materialen är trä och sten. Det är två mycket olika material med mycket olika egenskaper. Många lägger dessutom in i beslutet var i landet huset ska byggas och vad som är vanligast på orten, området eller kvarteret som man bygger huset i.

Varför just ett stenhus?

Om man bestämmer sig för att bygga ett stenhus så får man välja mellan tillverkare av så kallade kataloghus eller om man vill bygga ett arkitektritat hus från grunden. Ett stenhus väger mer än ett trähus så många hustillverkare rekommenderar att man bygger huset på en gjuten platta, eller åtminstone har en betongbas under ytterväggarna. Ett stenhus har naturligt tjockare väggar och ger därför naturligt en rejälare isolering än ett hus i annat material. Det innebär varmare på vintern och svalare på sommaren. Har man någon gång kommit in i ett äldre stenhus så vet man hur svalt och skönt det kan vara en varm sommardag. Stenhus idag kan ha väggar av olika tjocklek och man kan också välja vilken beklädnad man vill ha utanpå stenen. Kanske vill man pryda sitt vackra och moderna stenhus med en fin dekorsten eller så väljer man den populära putsen i antingen traditionell vit eller annan nyans.

Insidan på stenhus

När man bygger ett stenhus så är det inte bara utsidan som kan putsas utan man kan även göra valet att putsa insidan. Det ger ett rustikt och samtidigt sirligt intryck och har blivit mycket modernt för innerväggarna. Kanske med en kvaststrykning för att liva upp väggen. Men det går även fullkomligt utmärkt att regla upp och sätta skivor, för att sedan måla eller tapetsera precis som om det vore ett trähus. Du har med andra ord många möjligheter att ge ditt stenhus ett originellt och personligt uttryck.

16 Feb 2020