Andas frisk luft efter OVK-besiktning i Stockholm

Det är fastighetsägarens ansvar att de som rör sig i byggnaden kan andas hälsosam luft. Därför ska du regelbundet boka in en OVK-besiktning för att säkerställa att luften i huset är frisk.

Du har kanske inga problem med att andas när du nu sitter i din bostad i Stockholm. Du lever väl, eller hur? Uppenbarligen får du tillräckligt och friskt syre ned i lungorna. Ja, du har nog rätt i att du andas i alla fall. Men kan du verkligen vara säker på att du andas hälsosam luft? Har du någon gång på något sätt gjort en mätning av ditt ventilationssystem för att kontrollera det på riktigt? Om inte, så kanske det är dags att du bokar in en så kallad OVK-besiktning i Stockholm. En OVK-besiktning står för obligatorisk ventilationskontroll. Exakt. Den är obligatorisk. Förr eller senare kommer det vara dags för en sådan besiktning oavsett.

OVK-besiktning är fastighetsägarens ansvar

Som hyresgäst i din bostad eller som anställd på ett kontor är det i regel inte ditt ansvar att boka in en OVK-besiktning. Du kan såklart flagga för att det behöver göras om du upplever att luften känns tung, det luktar illa eller du får huvudvärk av den stillastående luften. Men till syvende sist är det fastighetsägaren som bär ansvaret. På samma sätt är det fastighetsägaren som bär ansvaret om luften på något sätt skulle vara skadlig. Börjar du bli lite nojig nu över att det var längesedan du lät göra en OVK-besiktning? Det är inte för sent att boka.

27 Aug 2021