Aluminiumfönster – både funktionellt och modernt

Ett relativt nytt fenomen i Sverige är aluminiumfönster. Allt fler inser snabbt deras fördelar och egenskaper – till exempel kräver det ytterst lite underhåll, har en mycket lång livslängd samt det faktum att en stor del av marknadens aluminiumfönster har väldigt låga U-värden, något som innebär att fönstret håller väldigt tätt. Sammantaget bör aluminiumfönster vara ett hett alternativ till den som funderar på ett fönsterbyte.

Nytt på den privata marknaden

Aluminiumfönster var en fönstertyp som länge ansågs passa bäst till industribruk – så är det inte i dagsläget. I samband med att intresset för renoveringar och medvetenheten kring hållbarhet har växt, har också allt fler företag börjat tillverka aluminiumfönster även för privata kunder.

Även om den som ska genomföra ett fönsterbyte kan tycka att aluminiumfönstren är ganska dyra vid själva inköpet – vägs priset dock upp av de många fördelarna som fönstertypen har.

Lång hållbarhet

Fönster som är tillverkade av aluminium håller väldigt länge. Det här beror på att aluminium är ett mycket väderbeständigt material, samt att strukturen är mycket stabil i sig, om man jämför med till exempel träfönster. Det här gör att fönsterbyten knappt är nödvändigt – om inte fönstret har slitits onormalt mycket.

Vanlig daglig användning påverkar knappt ett aluminiumfönster heller. På grund av dess stabila struktur slipper husägaren de glipor som lätt kan uppstå med andra typer av fönster. Om glipor uppstår, börjar det också att dra inne i huset, om det börjar dra inne i huset krävs större resurser för att hålla det uppvärmt. Det här gör att aluminiumfönster är en lönsam investering på lång sikt, eftersom man slipper byta fönster eller hålla på med annat underhållsarbete.  

Aluminiumfönstren har nämligen ofta ett väldigt lågt U-värde (det vill säga att det har en mycket god isolationsförmåga), jämför med till exempel många träfönster. Naturligtvis finns det också träfönster som har en god isolationsförmåga – generellt sett är dock aluminiumfönster bättre på det.

Profilerna är sedan inte heller det enda som påverkar u-värdet - även själva fönsterrutornas kvalitet är en stor faktor i hur väl fönstret kommer att isolera.

Färger och utseende

En fördel med aluminiumfönster är att dess profiler kan göras väldigt smala. Med smala profiler kan fönstret släppa in ännu mer ljus, med till exempel tjockare träramar blockeras alltid en del av ljuset.  Aluminiumfönster har också en väldigt modern och stilren känsla över sig – perfekt för moderna villor som satsar på det minimalistiska alltså.

Vad gäller färger kommer de i en hel del olika nyanser. Om man ska genomföra ett fönsterbyte, brukar det funka att specialbeställa fönster för att kunna klä villan med unika färger.

8 Dec 2016