Blogg

Underlätta vardagen med professionell hemstädning

15 jan 2018

Det råder inga tvivel om att fler och fler svenskar har svårt att få ihop vardagens alla moment. Jobb, familj, skötsel av hemmet, hobbies, träning och så vidare. Adderar man till detta att alla inte har samma lätthet att ta sig från hem till arbete så har man ytterligare en aspekt att ta hänsyn till. Bor man i exempelvis Bromma och arbetar i någon annan stadsdel i Stockholm så kan det, vid rusningstrafik, säkerligen ta en timme att pendla; en timme som, så att säga, inte kommer igen. 

Genom att använda RUT-avdraget så kan du dra av halva kostnaden för din hemstädning. Detta med ett tak på 25.000 kronor per år. Är ni två stycken i familjen (och RUT-avdragsberättigade) så har ni 50.000 kronor att nyttja. Förmånligt! 

Det som är positivt i dagens Sverige är att man från regeringens sida släppt lite på reglerna i syfte att dels skapa fler arbetstillfällen och dels också underlätta för personer som befinner sig i en liknande situation som i ovan beskrev - detta genom det så kallade Rut-avdraget vars syfte är att man som privatperson - med ett tak om 25000 kronor - kan dra av halva beloppet för hushållsnära tjänster. Konkret så innebär det att en person boende i Bromma alltså kan anlita en städfirma för hemstädning och därefter dra av halva kostnaden för arbete på deklarationen. 

Är det en familj med två stycken vuxna och RUT-avdragsberättigade så har man alltså årligen 50.000 (25.000x2) att röra sig under. RUT-avdraget för hemstädning är således väldigt förmånligt sett till priset man betalar som familj i exempelvis Bromma. Den stora fördelen dock, den ligger i hur professionell hemstädning kan underlätta vardagen. Låt oss ge några exempel på hur vardagen kan bli lite enklare då man som familj tar hjälp med hemstädning: 

  • Man stressar mindre. Sitter du på pendeltåget, i bilen eller på bussen efter jobbet och vet att du måste hinna med att städa så kommer den tanken att ligga i ditt bakhuvud. Minsta försening gör dig mer stressad. Professionell hemstädning ger dig en vetskap om att då du väl öppnar dörren till hemmet i Bromma - ja, då är det också rent.

 

  • På dina villkor. Du lägger själv upp en schema för hemstädning utifrån din livssituation. Vissa har större behov och behöver hemstädning utförd två gånger i veckan; andra väljer en gång per vecka/månad medan andra kanske väljer en rejäl storstädning varje kvartal. Även gällande tider så är det du som bestämmer. Vill du ha städat på kvällen eller på dagen så kommer den städfirma du anlitat i exempelvis Bromma att tillgodose dina önskemål.

Några nackdelar med hemstädning? 

Om man ska peka på några nackdelar som finns med professionell hemstädning så är det att många företag är allt annat än just professionella. Man har hög personalomsättning - något som ger sämre kvalitet och man försöker sko sig på privatpersoner genom icke-förmånliga erbjudanden i form av exempelvis längre avtal som inte går att säga upp. 

Här har faktiskt du som privatperson ett eget ansvar som ligger i att undersöka vilka företag som finns samt hur dessa sköter sig: var noggrann då du kollar upp städfirmor och se till att ringa referenser för att höra hur tidigare - och befintliga - kunder upplever den service de betalat för.

Här kan du läsa om en intressant städfirma: www.hemstädningbromma.se.

Frågor och svar om solceller

12 jan 2018

Solceller i Stockholm är ett bra alternativ för den som vill få billig el som dessutom är producerad på ett hållbart sätt. Än så länge krävs mycket yta, och många kvadratmeter solceller, för att ett genomsnittligt svenskt hushåll helt ska kunna klara sig på solceller. Däremot är det ett bra sätt att komplettera hushållselen. Solceller kräver en viss initial investering, men när de väl fungerar börjar de spara pengar åt dig. 

Hur många kWh kan jag få ut?

Hur många kWh du kan få ut från din anläggning beror på en rad olika faktorer. Till exempel presterar solceller i Visby ofta bättre än solceller i Stockholm, eftersom strålningen är högre där. Med det sagt är det inte lönlöst att ha solceller i Stockholm, eller i andra delar av landet där strålningen är lägre. Det krävs bara lite mer för att uppnå samma effekt. 

I och med de många faktorer som avgör är det näst intill omöjligt att ge ett rakt svar på frågan. I vanliga fall brukar mellan 17 och 20 % av den inkommande solenergin omvandlas till el. Hur många kWh som produceras per installerad kW är det som brukar anges. Siffran brukar ligga mellan 800 och 1100 per kW, men är alltså inte en siffra att hänga upp sig alltför mycket på. Har du dina solceller i Visby, i rakt söderläge, kan du räkna med att få mer än om du har dem i Stockholm i något annat väderstreck (eller i söderläge där också, för den delen). Snötäcken, nedsmutsning och skuggning är andra saker som påverkar produktionen. 

Hur påverkas produktionen vintertid?

Infallsvinkeln blir sämre under vintertid. Detta eftersom solen helt enkelt står lägre under vinterhalvåret. Solcellerna kommer fortfarande att generera el, men för att hålla uppe produktionen så gott det går krävs det att de hålls någorlunda snöfria. Vid tunnare snötäcken kan solen fortfarande tränga igenom snön i hög grad, men om det blir ett tjockare lager snö går produktionen ner ordentligt. De flesta solceller är dock monterade på så vis att tjockare snölager enkelt glider av. Av dessa skäl (bland andra) lämpar det sig bättre att ha solceller i till exempel Stockholm, snarare än i de nordligaste delarna av landet. 

Eftersom det i princip alltid är förenat med risker att ta sig upp på taket, är det ofta bättre att vänta på att snön glider av, än att själv klättra upp för att borsta bort den. Om du ändå ska göra det, är det viktigt att du tänker på taksäkerheten. Några extra kWh kommer inte göra dig särskilt mycket gladare om du gör illa dig på taket. 

Vad hade man för tak förr i tiden?

28 dec 2017

Redan romarna använde sig av keramiska plattor till sina tak, under tiden före, under och efter Kristus. Men låt oss gå tillbaka till förhistorisk tid, då utgjorde grottaket det enda skydd människorna hade under stenådern. Det har uppfunnits olika takmaterial under historiens lopp. Men det var inte bara i grottor som människor bodde i. Under stenåldern byggde grottmänniskorna hyddor och då användes vass som hustak, men det dröjde inte länge förrän man lärde sig tillverka keramik. Man har sett boplatser från stenåldern där man använt keramik till lera till olika verktyg. 

I Mesopotamien använde man tegeltak

I Mesopotamien fanns inte särskilt stor mängd lera att tillgå för att göra keramik, men då byggde man tak av soltorkat tegel. Egyptierna tillverkade pyramider, och behärskade byggnadskonsten att bygga bärande pelare och balkar. Under Antiken byggde man mest i sten, både egyptiska, persiska tempel byggdes i sten, med stora och bastanta pelare. Bysantinsk arkitektur använde sig av kupoler, pelare och mosaik, den romanska arkitekturen av runda bågar. Här använde man sig även av mosaik för att släppa in ljus, liksom i gotisk arkitektur. Under alla dessa olika arkitektureror använde man sig alltså antingen av tegel, keramiklattor, sten som tak.

Halmtak i Norden

I Norden, under Vikingatid använde man pålar som bar upp långhus, som var vanliga byggnader under denna tid. Här kunde flera familjer bo, och deras husdjur; grisar, getter, kor och så vidare. Karaktäristiskt för långhusen var vindögat, en rökgång som utgjorde öppning ovanför gaveln. Huset hade en eldstad i mitten av huset, utan skorsten. Röken från eldstaden leddes ut genom vindögat med hjälp av självdrag. Antingen använde man träpålar, som lades tätt, tätt efter varandra, som sedan kläddes med halm eller mossa. Vid riklig nederbörd hjälpte varken halmen eller mossan. På Gotland använde man sig av ag, som takmaterial. I hela Skandinavien verkar det som att människorna använde strå och halm till sina tak. Senare började man använda sig av timmer, plåt och tegel. Vilket vi använder än idag, ja, inte timmer då förstås, men både plåt och tegel.

Idag har få plåttak

I dag har de flesta takpannor, betongpannor eller kermaikpannor på sina tak. Det finns de som har papp, eller shingeltak. De flesta husägare har ändå takpannor för utseendets skull. Det är det dyrbaraste taket och det mest praktiska och snyggaste. Vill man lägga själv är det inte alltför svårt. Det gäller bara att man inte är höjdrädd. Bäst är att ha säkerhetslina och skyddshjälm. Är taket mycket stort är annars byggställningar runt huset det allra, allra säkraste. Är du alltför rädd för att lägga om taket själv kan du alltid anlita en takläggare i Stockholm.

Så pressar du priset på badrumsrenoveringen i Järfälla

22 dec 2017

Badrumsrenovering är en stor och dyr renovering vilket betyder att man bör ta in offerter från flera olika företag för att hitta det bästa och billigaste alternativet. Bor du i Järfälla och vill spara pengar på renoveringen? Här kommer några vägar att gå för att pressa priset:

  1. Sök regionalt

Många söker på Google, Eniro eller via andra sökfunktioner för att hitta företag som utför badrumsrenoveringar. Dessa kontaktas för offert och därefter väljs företag. Att ta in flera offerter är bra men det många gör fel är att man söker för lokalt. Vad säger att du måste anlita ett företag från Järfälla bara för att du bor där?

Med tanke på att priset för en renovering är så högt gör det inget att hantverkarna behöver åka ett par mil för att utföra arbetet. Dessutom samarbetar många företag med liknande företag inom samma bransch i olika städer. Anlitas ett företag från en annan del av Stockholm för totalentreprenad kan det ändå mycket väl bli en rörmokare som kommer från Järfälla.

  1. Hantverksskolor

I en radie av 10 mil kring Järfälla finns flera hantverksutbildningar. Till viss del erbjuder dessa skolor sin kompetens till privatpersoner. Detta för att man ska kunna träna på konkreta objekt. I vissa delar av Sverige kan man beställa enklare snickerijobb av lärlingar eller andra som är under utbildning. Det kan i alla fall vara en väg att gå för den som inte behöver ha ett perfekt utfört jobb. Kanske är det en enklare renovering i sommarstugan som ska ske. Var däremot noga med att kontrollera vad som gäller gällande försäkringen.

  1. Fråga vad du kan göra

Kan du tänka dig riva nuvarande väggar och inredning? Kan du köra det till återvinningen? Kanske till och med måla vissa delar av badrummet? För att kunna ge en gratis offert kommer renoveringsföretagen ut och tittar på badrummet och du kan då fråga vad du kan för att pressa priset. Att riva och forsla bort skräp kan spara några tusenlappar. Inte minst eftersom företag får betala när de deponerar avfall medan privatpersoner får göra det gratis.

  1. Hur gör du med inredningen?

Att åka runt och jaga inredning på rea kan vara ett bra sätt att hålla nere priset. Men det finns en hake. En del hantverkare vägrar att installera produkter om de inte kommer från vissa märken. Orsaken är att de ger garanti på sitt arbete och om de installerar produkter som de inte vet har hög kvalité är risken att garantin måste utnyttjas på grund av dåligt material. Fråga därför först företaget vad som kan köpas begagnat och vilka produkter som du bör välja med mer omsorg.

Sök brett, ta in många offerter och våga dra på dig arbetshandskarna själv. Men tänk även på inredning och inköp. Arbetskostnaden är trots allt bara en del av den totala kostnaden för ett nytt badrum. Vill du ha fler förslag på renoverare, läs här.

Markiser passar bättre till hus

19 dec 2017

Det är glädjande att fler svenskar åter har börjat snegla mot markiser snarare än persienner då det handlar om solskydd till sina hus. Markiser är nämligen den absolut bästa och snyggaste lösningen och anledningen till att vi här nämnde just hus- och inte lägenhetsägare är ingen slump. Markiser på en lägenhet är nämligen inte alls lika lätta att välja utan där måste man ofta gå igenom och förankra detta hos styrelsen först. En process som dessutom allt som oftast avslås och därför får man således välja persienner om man bor i en lägenhet – förutsatt då att man inte har en estetisk intresserad styrelse vill säga.

Persienner skyddar mot insyn

Det ska nämligen tilläggas att persienner förvisso är väldigt nödvändiga och främst i Stockholm där de – utöver att skydda mot solen – även ger ett skydd mot nyfikna blickar. Men – att de för den sakens skull inte är speciellt vackra – det kan man bara inte bortse ifrån. Jämför man markiser med persienner så kommer det förstnämnda alltid att vinna; markiser kan nämligen helt förändra karaktären hos en hus och ge detta ett lyxigare intryck – till en rimlig kostnad dessutom. Varför väljer då inte fler personer och husägare att montera ner sina persienner och istället installera markiser?

Persienner – ett nödvändigt ont i Stockholm

Ja, här handlar det ofta om gamla vanor samt en del fördomar kring markiser. Många förknippar nämligen dessa med något som är dyrt, har en begränsad livslängd samt att de ofta går sönder – därför förlitar man sig istället på det betydligt tråkigare förhandsvalet i form av persienner istället. Dessa fördomar ska man dock slå hål på direkt och detta genom att säga att dagens markiser skiljer sig markant jämfört med gårdagens. Visst – förr om åren så kunde man köpa markiser till exempelvis ett hus i Stockholm och därefter se dessa fångas av vinden, bukta av regnet samt rosta ihop av kylan – detta berodde på att de inte var gjorda med vårt klimat i åtanke och det är också där förändringen skett. Dagens markiser håller en betydligt högre kvalitet, går att få i olika storlekar och går dessutom helt att anpassa efter hus huset i fråga ser ut.

Persienner lyfter lägenheter

Låt oss hoppas att denna utveckling även går att applicera till lägenheter i Stockholm och att de därigenom kommer att ersätta persienner som det självklara valet även där. Förvisso skyddar inte markiser mot insyn på samma effektiva sätt som persienner och då detta är en avgörande fråga i Stockholm så kanske detta inte kommer att vara genomförbart och här får vi nog istället sätta vårt hopp till andra lösningar i form av exempelvis solfilm. Vad som helst är egentligen bättre än persienner – nedfällda sådana – sätt ur ett estetiskt perspektiv och det är bara att ta en promenad i centrala delarna av Stockholm för att förstå vad vi menar. Persienner ger – helt enkelt – inget trevligt intryck. Det ger lätt ett isolerande intryck. Vill du hitta persienner som inte för det, kolla in denna site.

Inredningstrender just nu

15 dec 2017

Den senaste trenden som vi ser just nu när det kommer till renoveringar av både badrum och kök är att vi tar in de naturliga materialen i vår inredning. Det är mycket färger som går i sand, mossa och terracotta. Materialen går också i metall, som silver. Något som vi tar in är sten både i köket och badrummet. Att ha stenskivor i köket är hållbart och snyggt. En oslagbar kombination. Stenskivor som arbetsbänk och diskbänk ger en tidlös inramning till köket. Stenskivor är att föredra av måna olika anledningar. Vi tar några av dem här:

1. Hållbarheten

Sten håller i det oändliga, det vet vi ju om. Stenar är det enda som finns kvar och som överlever miljontals år. Varför inte använda det i våra kök? Av den anledningen kan du få så mycket som 5 års garanti på dina stenskivor.

2. Inga repor

Har du stenskivor i din inredning vet du att du i alla fall inte behöver byta ut dem på grund av nednötning eller förslitningar. Det blir inga repor på dem. De ruttnar inte.

3. Estetiken

Att sten är vackert har människan ansett i årtusenden. Framför allt marmor har varit populärt i inredning sedan tiden kring Kristi födelse. Redan romarna tog in marmor i sina badrum. 

Vilken sten man vill använda är efter tycke och smak. Oftast har man tre olika stensorter att välja mellan; granit, marmor eller kompositsten.

Granit

Granit är ett av de mest populära stensorterna. Även granitskivorna har olika färger; allt från ljusgrått till mörkgrått och rosa

Marmor

Detta är den mest klassiska stensorten när det kommer till inredning. Marmor ger en lyxig känsla. Här kan man få den rena, vita marmorstenen, som är marmorns egentliga färg. Allt annat är egentligen missfärgningar av marmorn.

Kompositsten

Kompositsten är egentligen en blandning av olika stensorter. Därför kan du få kompositören i vilken färg du vill, allt från vitt till mörkblått, rött, 

Så väljer du rätt stensort

De olika stensorterna har ganska olika egenskaper.

1. Marmor

Marmor är ett lyxigt val men kan tyvärr repas och ge fläckar, som kan korrodera ytan. Då kan man behöva behandla ytan för att få till det vackra utseendet hos marmorn. Den ska torkas dagligen med en fuktad trasa för lång hållbarhet

2. Granit

Granit är den stensort som har längst hållbarhet. Den tål värme och tar inte åt sig vätska. Ju mörkare granit desto mer vätskebeständig. Alltså, mörkgrå granit stöter mer bort vatten än ljus granit. Lyckas du däremot få någon fläck på en granitskiva kan den var svår att få bort. Även granitskivan mår bäst av att torkas dagligen med en fuktig trasa.

3. Komposit

Kompostistenen har mycket lång hållbarhet, det tål repor, har en hygienisk yta, är underhållsfri och har nästan inga porösa egenskaper alls. Däremot är den inte som granitskivor som klarar av hetta. Vill du läsa mer om olika stenskivor kan du klicka på denna site.

Så genomför du en garagestädning

12 dec 2017

Det finns givetvis inga direkta regler som talar om hur en garagestädning ska genomföras. Däremot finns det flera tips man kan använda sig av för att städningen ska gå så smidigt till som möjligt. Generellt kan man säga att det är projekt som tar tid – och man måste låta det ta tid. När man väl har tiden kan man satsa på att göra allt så organiserat som möjligt.

Planera väl

Om du har ett normalstort garage, behöver du sannolikt en hel helg för att göra garagestädningen ordentligt. Bor du i Stockholm finns en risk att du har extra mycket att plocka. I Stockholm och i andra storstäder har man ofta inte lika god tillgång till förråd och andra förvaringsmöjligheter. Se till att du har tiden, alltså. Försök också att planera garagestädningen hyfsat långt i förväg. På så vis kan du få med familjen också, och eventuellt någon snäll granne eller vän. Skriv ner uppgifterna på förhand och dela ut dem till alla som är med. Något som kan höja motivationen är att du föreslår en garageloppis efteråt, där ni alla göra någonting roligt för pengarna ni får in.

Börja med det värsta

Det är enklast att inleda en garagestädning med att slänga iväg uppenbart skräp som du aldrig använder. Det spelar egentligen roll om det egentligen är fungerande grejer, så länge du inte använder dem. Ifall de bara ligger och skräpar spelar värdet på sakerna egentligen ingen roll i praktiken. Du behöver givetvis inte slänga saker som är välfungerande – utan kan lägga undan dem till en garageloppis. Bor du i Stockholm eller annan större stad har du säkerligen rätt goda chanser till en välbesökt loppis. I väldigt små samhällen finns en risk att det inte kommer särskilt många spekulanter. Ta även bort stora saker, så som skrivbord och soffor till exempel. På så vis får du mer yta att rengöra. Sedan kan du plocka upp alla små saker, så som verktyg och dekorationer, och lägga dem på lämpliga platser.

Sortera

Du kommer ångra dig om du inte börjar sortera redan nu. Skaffa lådor som du märker med till exempel ”julpynt”, ”verktyg”, ”kuriosa” och liknande. Det kommer att underlätta en hel del när du ska packa in grejerna igen sedan. Ett tips är att köpa smarta förvaringslådor, som gärna också får se lite bra ut. Dessa kan skilja sig åt lite i pris, men bor du i till exempel Stockholm eller Göteborg har du goda möjligheter att åka runt till olika butiker och jämföra priser. Annars kan en sökning på nätet räcka för att se skillnaderna i pris. Här hittar du någon som kan göra en  garagestädning i Stockholm.

Valet mellan markiser och persienner är enkelt

6 dec 2017

Beroende på var i Sverige man bor så får man också anpassa sitt solskydd efter detta. Här menar vi både gällande karaktären på själva boendet – hus, villa, radhus eller lägenhet – och hur vädret i form av vind och sol ser ut i området. De allra flesta boenden i Sverige har i dagsläget persienner då detta alternativ för solskydd fungerar lika bra oavsett var de sitter – fönstren ser ju i regel likadana både i hus och i lägenheter. Dock så har pendeln så sakteliga börjat svänga under senare år och här kan man se att allt fler – specillt husägare – väljer markiser istället för just persienner. Anledningen till detta beror på att markiser fungerar på andra sätt utöver att ge skydd mot solen och ett av de bästa handlar om utseende och exteriör.

Hus blir, helt enkelt, snyggare och lyxigare om man monterar markiser på utsidan än om man bara använder sig av persienner som i sin tur gör exakt det motsatta; neddragna persienner ger alltid ett lite sorgligt intryck. Det är egentligen bara att jämföra mellan ett större lägenhetshus beläget i ett tätbebyggt område i exempelvis Tyresö utanför Stockholm och ett vanligt hus i samma område – visst ser väl de neddragna persiennerna bra mycket tråkigare ut än vad huset där markiser finns monterade gör?

Dock så ska man här även ha i beräkningen att persienner i ett sådant område fyller en annan viktigt funktion i att man även skärmar av sig från grannar och förbipasserande – något som sällan behövs i en villa och där blir alltså markiser det självklara valet. Ser man då Tyresö som den typiska orten där både småhus, villor och lägenheter samlas så kan man alltså dra slutsatsen att markiser blir valet för de med hus medan persienner blir valet för de som bor i lägenheter.

Lyx på köpet med markiser

Att ytterligare spinna vidare på lyxigheten med markiser går att göra genom att säga att de numera går att anpassa och skräddarsy efter sina egna behov. Ett hus behöver i och med detta ha markiser som egentligen är anpassade för ett annat sorts fönster – med eventuellt överhäng eller en mindre storlek som störande inslag – utan numera kan dessa helt skräddarsys efter hur huset och fönstren på detta är utformade. Talar man om estetiska solskydd så har alltså markiser en klar fördel och man ska naturligtvis här inte gömma att de fungerar utmärky just som solskydd. Markiser köper man inte bara för att den lyxiga känslan – den får man på köpet. Viktigast är att man kan ge sig själv en chans till skugga de dagar solen ligger på som allra värst och detta oavsett om man nu bor i Stockholm, Kiruna eller i Kramfors.

På denna sida finns mer information om markiser: http://www.markisstockholm.nu/.

Är en stamspolning lösningen?

4 nov 2017

Husets skick är något som inte bara ska bedömas av ögat. Nej, lika viktigt är att man ser husets insida där två stycken tydliga exempel i synnerhet är värda en extra granskning. Vi börjar med det första exemplet – det som i stort gör att allting i ditt hus fungerar; att dina lampor lyser, att din diskmaskin går, att du kan tvätta och att du kan se på din tv – naturligtvis så talar vi om elektricitet och elsystem.

Väldigt få är medvetna om hur deras kopplingar ser ut och många tar för givet att allting ser bra ut. Vi menar att man tar en risk i detta. Dels en ekonomisk sådan; moderna elsystem kostar mycket mindre pengar och här kan man som husägare spara in ganska rejäla, årliga summor. Dels så har vi säkerheten. Äldre elsystem har brister och det kan innebära att det finns en risk för brand. Att kontakta en behörig elektriker för en genomgång kan faktiskt – sett ur det här avseendet – rädda liv.

Nummer två då? Ja, det här problemet är vanligare och vi kan säga att du äger- och bor i ett hus i Malmö; ett hus där det ideligen blir stopp i avloppet och där det dessutom bubblar i vasken, luktar lite konstigt samt rinner undan dåligt i duschen. Vår diagnos är att du har problem med dina stammar och vår ordination är att du ringer ett företag inom VVS i Malmö. Detta företag inom VVS kommer att genomföra en undersökning där man med hjälp av slangar går in i stammarna – ledningarna och rören – och tittar med hjälp av kameror. Den här metoden kan dels fastslå det troliga – att någonting fastnat och behöver spolas bort genom en stamspolning.

Företag inom VVS erbjuder relining

Men, den kan även visa på att stammarna i fråga är i väldigt dåligt skick och behöver repareras. Förr hade denna reparation stavats stambyte; ett projekt där företaget inom VVS helt sonika bytt ut alla dina stammar. Ett projekt som även inneburit en förändring av din livssituation. Vid ett stambyte så måste man nämligen riva ut badrummet för att nå stammarna; det är således både kostsamt och väldigt obekvämt. Ni kanske behöver duscha och gå på toaletten genom temporära lösningar under perioden stambytet pågår.

Numera dock så kan ett stambyte ersättas av en så kallad relining. Detta innebär att företaget du anlitat inom VVS i Malmö går in i de befintliga stammarna och reparerar dessa med hjälp av ett slags skum. Ett projekt som dels är billigare – du behöver inte renovera badrummet efteråt – och som tar kortare tid. Oavsett om det handlar om en stamspolning, ett stambyte eller en relining – det är viktigt att en lämplig åtgärd äger rum. Vilken åtgärd är något som det företag inom VVS du anlitar beslutar om. 

Här kan du läsa mer om bra VVS-företag.

Bygga hus i Stockholm – att ta fram ritningar

30 okt 2017

Om ni har hittat en tomt i Stockholmsområdet som är perfekt för era behov vad gäller läge, kommunikationer och andra förutsättningar är det bara att gratulera – det svåraste jobbet är gjort. Att hitta den perfekta tomten i Stockholm med omnejd till ett pris man har råd med är väldigt svårt, och många ger upp efter några år. Att ni har klarat det svåraste betyder dock inte att det är ett enkelt projekt ni har framför er, tvärtom. Det finns fortfarande många val kvar att göra, mycket att tänka på, och mycket som kan gå snett. Så det gäller att veta vad man vill och planera noggrant. Nästa steg är att visualisera huset och ta fram ordentliga ritningar till entreprenören.

Lösvirke eller hustillverkare

När man ritar ett hus från scratch kalls det att man bygger i lösvirke, till skillnad från ett färdigritat hus som tillhandahålls av en byggentreprenör. Det första valet ger er såklart större frihet att utforma ert boende. Nackdelen är att hela huset byggs på plats vilket gör det mer utsatt för väder och vind under byggperioden. Det senare valet blir oftast billigare eftersom ritningen då ingår i en total- eller delad entreprenad. Nackdelen är såklart att huset kanske känns mindre som ”ert” i slutändan. Det finns några mellanting där man till exempel låter hustillverkaren bygga stomme och fasad, men sedan ritar insidan av huset på egen hand. Tillsammans med entreprenören går det alltid att komma fram till en lösning som passar er.

Släpp loss fantasin

Har ni en bild av ert drömhus kan ni börja med att använda något av de många enkla ritprogram för hus som finns på nätet. Ta lite tid på er att lära er de olika finesserna så är ni redo att börja skapa. I det här stadiet kan det vara bra att bara släppa loss kreativiteten och drömma på. Praktiska detaljer och verklighetsanpassning kan få komma senare. Tänk igenom en tillvaro i ert nya hus, hur ska det kännas, hur kommer ljuset in? Vad vill ni mötas av när ni stiger upp ur sängen på morgonen? Tänk också på husets läge på tomten, hur solen kommer och går och vad det betyder för placering av kök, sovrum och altaner.

Färdiga ritningar

När ni har er vision klar kan det vara läge att presentera det för en arkitekt som kan hjälpa er att göra det till ett genomförbart projekt. Alternativt kan man visa det för en byggfirma som kanske har liknande lösningar som kan anpassas efter era behov.

Tänk på att ju noggrannare ritningar, desto mindre risk för att det uppstår missförstånd och problem under byggperioden. En tydlig och rak kommunikation och ett direkt adresserande av uppkomna problem är mycket viktigt när man talar om husbyggen, där så många olika faktorer ska samverka.

Om du är intresserad av att bygga ett hus i Stockholm kan du läsa mer här.

Utrusta huset med rätt dörrar och portar

17 okt 2017

Bor du i en mindre villa i en närförort till Stockholm? Eller ett stort hus en bit utanför? Oavsett finns skäl att utrusta sitt hus med bra dörrar och garageportar. Detta inte bara för att det är bekvämt och praktiskt, utan även för att det skyddar mot ovälkomna gäster. Har du till exempel riktigt bra garageportar i en tätbefolkad stad som Stockholm, kan du känna dig tryggare med att din bil står säkert. Utöver bra garageportar bör man också ha riktiga säkerhetsdörrar.

Garageportar

Garageportar finns i många olika slag. Vanligt på senare år är att man skaffar portar med motor och en fjärrkontroll. På så vis slipper man gå ur bilen, låsa upp garaget, öppna det, sätta sig i bilen och därefter köra in. Man kan helt enkelt köra fram till porten, sitta kvar i bilen och använda sig av fjärrkontrollen.

Det här kommer med flera fördelar. Framförallt är det bra för den som tycker det är tungt att lyfta. Äldre, yngre eller småväxta människor (delvis beroende på hur garageporten öppnas) kan ha stor nytta av en motoriserad garageport. Det blir helt enkelt enklare att gå in och ut. Därtill blir det lättare att ta ut saker ur garaget, eftersom du slipper ställa ifrån dig alla grejer på marken medan du stänger porten.

Säkerhetsdörrar

Det här är kanske mer aktuellt om man bor i en storstad som Göteborg och Stockholm, där inbrott är mer vanligt förekommande. Att köpa riktiga säkerhetsdörrar gör att du kan känna dig mer trygg när du går och lägger dig på kvällen.

Det är bra att känna till att en säkerhetsdörr skyddar bäst om du bor i lägenhet. Om det är hus det gäller, brukar tjuvarna endast använda ytterdörren som en utväg – inte som en väg in i huset. Det är vanligare att inbrott sker genom fönster eller altandörrar när det är villor eller radhus det är frågan om. Bor man dock högre upp i ett lägenhetshus, har tjuvarna inte så många alternativ förutom just ytterdörren.

Således kan en säkerhetsdörr vara en bättre investering om du bor i en lägenhet i Stockholm snarare än i ett hus utanför storstaden. Med det sagt har även husägare nytta av en säkerhetsdörr på framsidan, men altandörrar och fönster bör prioriteras högre om man vill skydda sig mot inbrott.

Öka säkerheten ytterligare med larm

Ett larm är alltid en god investering. Det ger dig ofta en billigare hemförsäkring, även om summorna som sparas in i månaden kanske inte är särskilt stora. Framförallt ger det dig ett skydd om tjuven skulle vara framme. Många rekommenderar att man har två larm – ett tyst och ett som ljuder. Om tjuven lyckas tysta det ljudande larmet tror han eller hon att det är fritt fram. Detta medan det tysta larmet larmar till någon som kan hjälpa till.   

Världens största betongkonstruktioner

21 sep 2017

Har du precis upptäckt hur roligt det är att gjuta i betong? Kanske fantiserar du om större projekt än krukor och rabarberblad för trädgården. När det kommer till betonggjutning finns som sagt inga gränser, det är ett tåligt och vackert material som verkligen signalerar modernitet och hållfasthet.

Som inspiration följer här en kort beskrivning av några av världens största betongkonstruktioner.

De tre ravinernas damm (Kina)

De tre ravinernas damm är placerad på Yangtzefloden i sydvästra Kina och var vid färdigställandet världens största damm. Den innehåller svindlande 65 miljoner ton betong. De 34 turbinerna producerar en niondel av Kinas totala elbehov. Dammen tog 14 år att bygga.

Grande Dixence-dammen (Schweiz)

Denna damm, som är världens högsta betongdamm och världens totalt femte största, ligger i kantonen Valais, ca 10 mil söder om Bern. Dammen driver fyra kraftverk och förser 400 000 schweizare med elektricitet. Den innehåller 14,4 miljoner ton betong.

King Fahd Causeway (Saudiarabien och Bahrain)

King Fahd causeway är en motorväg som förbinder Saudiarabien och Bahrain i Persiska viken. Den har fyra körfält och byggdes mellan 1968 och 1986. Den är totalt 28 kilometer lång och innehåller 1,8 miljoner ton betong.

Petronas Twin Towers (Malaysia)

I Malaysias huvudstad Kuala Lumpur reser sig dessa två enorma torn mot himlen, byggda av betong och stål. Den enorma grunden är även den av betong och sträcker sig 120 meter ner i marken. Tornen i sig är 451, 9 meter höga och har 88 våningar, vilket gjorde byggnaden till världens högsta när den stod klar 1998. Totalt innehåller byggnaden 385 000 ton betong.

Burj Khalifa (Förenade Arabemiraten)

Burj Khalifa i Dubai är  världens just nu högsta byggnad och en av de mest kända byggnaderna i världen. Dessutom ett mästarprov i betonggjutning. Skyskrapan är 828 meter hög och har 164 våningar. De 156 första våningarna är av betong, resten av stål. För att fortsätta kunna pumpa betong när man nått 450 meter (viket är den högsta höjden som är möjlig för att pumpa betong från marken) fick en ny betongpump installeras uppe i konstruktionen. Den totala mängden betong uppgår till 108 293 ton. Den invigdes 2010 efter en byggnadstid på bara 6 år.

The Venetian Hotel, USA

I Las Vegas ligger detta femstjärniga hotell och casino som är en del av världens största hotell- och rekreationskomplex. Det är 145 meter och 36 våningar högt och dess design är inspirerad av flera olika venetianska byggnader, bland annat Rialtobron och Piazza San Marco Hotellet, som innehåller  38 638 ton betong, invigdes 1999.

Vi hoppas vi gett dig inspiration att vidga dina vyer med ditt betonggjutande, kanske planterat ett frö som en dag väser till ett eget byggprojekt. Allt är möjligt med betong. Lycka till!

På denna sida kan du läsa mer om betonggjutning: http://www.betonggjutning.se/.

 

Den runda formen hos en bastutunna har fördelar

18 sep 2017

Att ha en egen bastu är något av en dröm hos många hus- och stugägare i Sverige och särskilt hos de vars hus ligger i anslutning till något vattendrag. De flesta av oss har sedan barnsben skaffat oss härliga upplevelser kring att bada bastu och på samma sätt – om än i mindre skala – så är bastu ett lika betydelsefullt ord som sauna är är i Finland.

Dock; för många så stannar drömmen om en egen bastu vid just en dröm och allt som oftast så är det bristen på utrymme som sätter käppar hjulet. Man har inte den nödvändiga plats som krävs för att bygga en bastu inne i sitt hus. Dock – det finns ingenting som säger att en bastu måste ligga inomhus och placeras i ett befintligt hus.

Nej, det finns flertalet modeller som går alldeles utmärkt placera på sin tomt och som således är fristående. Det här kräver inget bygglov då de ofta räknas som en friggebod och en modell som vi ska titta lite närmare på här har faktiskt många fördelar som man inte får av en traditionell bastu.

Den modell vi ska tala om här är en så kallad bastutunna. En bastutunna är precis som det låter; en slags cylinderformad modell som antingen placeras liggande på konsoler eller som man kan ha stående. Det är just den rundade formen som för med sig den största fördelen om man jämför en bastutunna med en vanlig, fyrkantig och traditionell bastu.

Köp eller bygg en bastutunna

Varför? Jo, för att den rundade formen fördelar värmen jämnt i en bastutunna. Det spelar ingen roll om man sitter nere eller långt upp – alla som befinner sig i en bastutunna får samma chans till värme. Dessutom – och här pratar vi om en liggande bastutunna – så ligger lavarna mot varandra och det underlättar samtal; man får ögonkontakt och kan därigenom få en mer social upplevelse.

Priset är ytterligare en fördel då en bastunna – oavsett om man bygger en sådan på egen hand (det finns massor av ritningar på internet som kan hjälpa) eller om man beställer en sådan från en leverantör – inte alls är så dyr. Den fräcka designen gör att man får en bastu som sticker ut – men utan att den tar plats och inte kan smälta in i omgivningen eller naturen.

Man får – kort sagt – en funktionell, billig och snygg bastu för väldigt lite pengar. Drömmen om en egen bastu är något som gemene man numera kan förverkliga och detta genom att investera i en bastutunna.  

Platsbyggda förvaringslösningar

17 sep 2017

Plats har vi aldrig nog av. Våra ägodelar blir fler och fler samtidigt som tomt- och huspriserna stiger. Många väljer att bygga kompakt idag för att spara på både byggkostnader och senare på uppvärmningen. Då gäller det att man utnyttjar varje yta till fullo. Här ger vi tips på hur du kan få mer förvaringsutrymme med hjälp av platsbyggda lösningar.

Om du inte är någon mästerbyggare kan det vara en bra idé att anlita hantverkare som hjälper till med jobbet. De vet hur man tar mått och skapar lösningar för “problemzoner” som kan få lekmän att slita sitt hår, till exempel vid snedtak, under trappor eller om det finns balkar som behöver byggas in.

Utnyttja snedtaket

Att utnyttja utrymmet under snedtaket på övervåningen är inget nytt, men fortfarande något som många glömmer bort. Man klagar på att man inte har tillräckligt med plats, att det inte går in förvaringsmöbler och att det bara står kartonger överallt, när lösningen är så enkel. Det är ju bara att bygga dit en vägg med dörr. Vips så har man en lång garderob som trollar bort röran och gör att allt ser mer ordentligt ut. Där går det att klämma in både ett och annat som annars står i vägen på annan plats i huset.

Förr i världen var det även vanligt att man byggde in sovalkover i dessa utrymmen. Du som inte har plats för ett gästrum har här en perfekt lösning för att kunna bjuda in fler gäster att stanna över för natten. Barn brukar älska att sova över i dessa krypin, eller varför inte göra dem till en mysig läshörna eller lekhörna? Leksaker eller böcker kan förvaras i en hylla eller låda direkt under sängen.

Om du har sovrum på övervåningen kan det vara en bra idé att fundera på om hela klädförvaringen kan byggas in på detta sätt. Det finns till exempel riktigt snygga varianter på skjutdörrar som kan ge illusionen av en stor garderob, trots att utrymmet sluttar innanför.

Mer plats i köket

Köket är ett annat utrymme där många gärna skulle vilja ha mer plats. Med åren samlar man på sig fler och fler grytor, glas och köksredskap. Förvaringsutrymmet växer dock inte i samma takt. Även här kan man ta en titt på platsbyggda lösningar. En köksö kan erbjuda rejält med utrymme i lådor och skåp, samtidigt som den erbjuder extra arbetsyta.

Har du det trängre kan du fundera på om det går att bygga hyllor direkt mot en vägg eller om det går att bygga in förvaring ovanför dina köksskåp. Saker som du inte använder så ofta kan gärna förvaras ovanpå skåpen och nås lätt med en trappstege vid behov.

Två lite mer ovanliga vägar till en bostadsrätt

15 sep 2017

För många är en bostadsrätt mer eftersträvansvärt än en hyresrätt. Som bostadsrättsinnehavare har man nyttjanderätt till sitt boende, vilket kan jämföras med att vara hyresgäst då man inte äger sitt boende och bor under tidsbegränsning. Ett annat skäl till att många vill ha en bostadsrätt idag är för att kunna göra en vinst vid en framtida försäljning.

För majoriteten handlar det dock kanske om att det helt enkelt är det som är enklast. I större städer, som till exempel Stockholm, finns det få hyresrätter att välja mellan. Såvida man inte har flera decennier av kötid hos Bostadsförmedlingen, har man inte direkt råd att vara selektiv. Många eftersöker idag en bostadsrätt, och de som redan äger en har kommit dit på olika sätt. Vissa är hyresgäster som har valt att bilda bostadsrätt, medan andra kanske har fått den i arv. Andra har sparat ihop till sin bostadsrätt och slipper på så vis ta bolån.

Bilda bostadsrätt som hyresgäst

Det är idag ganska vanligt att hyresgäster går ihop med syftet att bilda bostadsrätt. Många föredrar det, inte minst på grund av skälen som nämns i inledningen på den här texten. Att vara bostadsrättsinnehavare innebär helt enkelt mer frihet.

Bildandet av en bostadsrätt börjar vanligen med att ett par hyresgäster pratar ihop sig om att bilda en förening. De behöver vara minst tre för att göra detta och därmed, så småningom, kunna bilda bostadsrätt. Därefter väntar bland annat kartläggning av intresse, möten, köpstämma, förhandlingen och mer innan projektet är klart.

Däremellan krävs en välarbetad ekonomisk plan som tar upp kostnader för underhåll som behöver göras nu och underhåll som behöver göras framöver. Att bilda en bostadsrätt tar lite tid, men det är nog få som ångrar sig efter att det är genomfört.

Spara

Att spara till en bostadsrätt tar tid. De allra flesta som köper en bostadsrätt idag behöver låna för att göra det. Åtminstone när vi talar om större städer som Stockholm. Billigare bostadsrätter finns givetvis mer avlägset, där prisnivåerna kanske ligger i linje med kontantinsatserna som krävs i till exempel innerstaden i Stockholm.

För att köpa en mindre lägenhet i en närförort till Stockholm får man ofta vara beredd att betala över två miljoner kronor. Det här är något som tar lång tid att spara ihop till för de allra flesta, men att slippa ta ett lån för sitt boende är något som många eftersträvar. Var man ska köpa sin lägenhet och hur mycket den kommer att kosta är såklart avgörande för om det går att spara till eller inte.

← Äldre inlägg