Blogg

Är en stamspolning lösningen?

4 nov 2017

Husets skick är något som inte bara ska bedömas av ögat. Nej, lika viktigt är att man ser husets insida där två stycken tydliga exempel i synnerhet är värda en extra granskning. Vi börjar med det första exemplet – det som i stort gör att allting i ditt hus fungerar; att dina lampor lyser, att din diskmaskin går, att du kan tvätta och att du kan se på din tv – naturligtvis så talar vi om elektricitet och elsystem.

Väldigt få är medvetna om hur deras kopplingar ser ut och många tar för givet att allting ser bra ut. Vi menar att man tar en risk i detta. Dels en ekonomisk sådan; moderna elsystem kostar mycket mindre pengar och här kan man som husägare spara in ganska rejäla, årliga summor. Dels så har vi säkerheten. Äldre elsystem har brister och det kan innebära att det finns en risk för brand. Att kontakta en behörig elektriker för en genomgång kan faktiskt – sett ur det här avseendet – rädda liv.

Nummer två då? Ja, det här problemet är vanligare och vi kan säga att du äger- och bor i ett hus i Malmö; ett hus där det ideligen blir stopp i avloppet och där det dessutom bubblar i vasken, luktar lite konstigt samt rinner undan dåligt i duschen. Vår diagnos är att du har problem med dina stammar och vår ordination är att du ringer ett företag inom VVS i Malmö. Detta företag inom VVS kommer att genomföra en undersökning där man med hjälp av slangar går in i stammarna – ledningarna och rören – och tittar med hjälp av kameror. Den här metoden kan dels fastslå det troliga – att någonting fastnat och behöver spolas bort genom en stamspolning.

Företag inom VVS erbjuder relining

Men, den kan även visa på att stammarna i fråga är i väldigt dåligt skick och behöver repareras. Förr hade denna reparation stavats stambyte; ett projekt där företaget inom VVS helt sonika bytt ut alla dina stammar. Ett projekt som även inneburit en förändring av din livssituation. Vid ett stambyte så måste man nämligen riva ut badrummet för att nå stammarna; det är således både kostsamt och väldigt obekvämt. Ni kanske behöver duscha och gå på toaletten genom temporära lösningar under perioden stambytet pågår.

Numera dock så kan ett stambyte ersättas av en så kallad relining. Detta innebär att företaget du anlitat inom VVS i Malmö går in i de befintliga stammarna och reparerar dessa med hjälp av ett slags skum. Ett projekt som dels är billigare – du behöver inte renovera badrummet efteråt – och som tar kortare tid. Oavsett om det handlar om en stamspolning, ett stambyte eller en relining – det är viktigt att en lämplig åtgärd äger rum. Vilken åtgärd är något som det företag inom VVS du anlitar beslutar om. 

Här kan du läsa mer om bra VVS-företag.

Bygga hus i Stockholm – att ta fram ritningar

30 okt 2017

Om ni har hittat en tomt i Stockholmsområdet som är perfekt för era behov vad gäller läge, kommunikationer och andra förutsättningar är det bara att gratulera – det svåraste jobbet är gjort. Att hitta den perfekta tomten i Stockholm med omnejd till ett pris man har råd med är väldigt svårt, och många ger upp efter några år. Att ni har klarat det svåraste betyder dock inte att det är ett enkelt projekt ni har framför er, tvärtom. Det finns fortfarande många val kvar att göra, mycket att tänka på, och mycket som kan gå snett. Så det gäller att veta vad man vill och planera noggrant. Nästa steg är att visualisera huset och ta fram ordentliga ritningar till entreprenören.

Lösvirke eller hustillverkare

När man ritar ett hus från scratch kalls det att man bygger i lösvirke, till skillnad från ett färdigritat hus som tillhandahålls av en byggentreprenör. Det första valet ger er såklart större frihet att utforma ert boende. Nackdelen är att hela huset byggs på plats vilket gör det mer utsatt för väder och vind under byggperioden. Det senare valet blir oftast billigare eftersom ritningen då ingår i en total- eller delad entreprenad. Nackdelen är såklart att huset kanske känns mindre som ”ert” i slutändan. Det finns några mellanting där man till exempel låter hustillverkaren bygga stomme och fasad, men sedan ritar insidan av huset på egen hand. Tillsammans med entreprenören går det alltid att komma fram till en lösning som passar er.

Släpp loss fantasin

Har ni en bild av ert drömhus kan ni börja med att använda något av de många enkla ritprogram för hus som finns på nätet. Ta lite tid på er att lära er de olika finesserna så är ni redo att börja skapa. I det här stadiet kan det vara bra att bara släppa loss kreativiteten och drömma på. Praktiska detaljer och verklighetsanpassning kan få komma senare. Tänk igenom en tillvaro i ert nya hus, hur ska det kännas, hur kommer ljuset in? Vad vill ni mötas av när ni stiger upp ur sängen på morgonen? Tänk också på husets läge på tomten, hur solen kommer och går och vad det betyder för placering av kök, sovrum och altaner.

Färdiga ritningar

När ni har er vision klar kan det vara läge att presentera det för en arkitekt som kan hjälpa er att göra det till ett genomförbart projekt. Alternativt kan man visa det för en byggfirma som kanske har liknande lösningar som kan anpassas efter era behov.

Tänk på att ju noggrannare ritningar, desto mindre risk för att det uppstår missförstånd och problem under byggperioden. En tydlig och rak kommunikation och ett direkt adresserande av uppkomna problem är mycket viktigt när man talar om husbyggen, där så många olika faktorer ska samverka.

Om du är intresserad av att bygga ett hus i Stockholm kan du läsa mer här.

Utrusta huset med rätt dörrar och portar

17 okt 2017

Bor du i en mindre villa i en närförort till Stockholm? Eller ett stort hus en bit utanför? Oavsett finns skäl att utrusta sitt hus med bra dörrar och garageportar. Detta inte bara för att det är bekvämt och praktiskt, utan även för att det skyddar mot ovälkomna gäster. Har du till exempel riktigt bra garageportar i en tätbefolkad stad som Stockholm, kan du känna dig tryggare med att din bil står säkert. Utöver bra garageportar bör man också ha riktiga säkerhetsdörrar.

Garageportar

Garageportar finns i många olika slag. Vanligt på senare år är att man skaffar portar med motor och en fjärrkontroll. På så vis slipper man gå ur bilen, låsa upp garaget, öppna det, sätta sig i bilen och därefter köra in. Man kan helt enkelt köra fram till porten, sitta kvar i bilen och använda sig av fjärrkontrollen.

Det här kommer med flera fördelar. Framförallt är det bra för den som tycker det är tungt att lyfta. Äldre, yngre eller småväxta människor (delvis beroende på hur garageporten öppnas) kan ha stor nytta av en motoriserad garageport. Det blir helt enkelt enklare att gå in och ut. Därtill blir det lättare att ta ut saker ur garaget, eftersom du slipper ställa ifrån dig alla grejer på marken medan du stänger porten.

Säkerhetsdörrar

Det här är kanske mer aktuellt om man bor i en storstad som Göteborg och Stockholm, där inbrott är mer vanligt förekommande. Att köpa riktiga säkerhetsdörrar gör att du kan känna dig mer trygg när du går och lägger dig på kvällen.

Det är bra att känna till att en säkerhetsdörr skyddar bäst om du bor i lägenhet. Om det är hus det gäller, brukar tjuvarna endast använda ytterdörren som en utväg – inte som en väg in i huset. Det är vanligare att inbrott sker genom fönster eller altandörrar när det är villor eller radhus det är frågan om. Bor man dock högre upp i ett lägenhetshus, har tjuvarna inte så många alternativ förutom just ytterdörren.

Således kan en säkerhetsdörr vara en bättre investering om du bor i en lägenhet i Stockholm snarare än i ett hus utanför storstaden. Med det sagt har även husägare nytta av en säkerhetsdörr på framsidan, men altandörrar och fönster bör prioriteras högre om man vill skydda sig mot inbrott.

Öka säkerheten ytterligare med larm

Ett larm är alltid en god investering. Det ger dig ofta en billigare hemförsäkring, även om summorna som sparas in i månaden kanske inte är särskilt stora. Framförallt ger det dig ett skydd om tjuven skulle vara framme. Många rekommenderar att man har två larm – ett tyst och ett som ljuder. Om tjuven lyckas tysta det ljudande larmet tror han eller hon att det är fritt fram. Detta medan det tysta larmet larmar till någon som kan hjälpa till.   

Världens största betongkonstruktioner

21 sep 2017

Har du precis upptäckt hur roligt det är att gjuta i betong? Kanske fantiserar du om större projekt än krukor och rabarberblad för trädgården. När det kommer till betonggjutning finns som sagt inga gränser, det är ett tåligt och vackert material som verkligen signalerar modernitet och hållfasthet.

Som inspiration följer här en kort beskrivning av några av världens största betongkonstruktioner.

De tre ravinernas damm (Kina)

De tre ravinernas damm är placerad på Yangtzefloden i sydvästra Kina och var vid färdigställandet världens största damm. Den innehåller svindlande 65 miljoner ton betong. De 34 turbinerna producerar en niondel av Kinas totala elbehov. Dammen tog 14 år att bygga.

Grande Dixence-dammen (Schweiz)

Denna damm, som är världens högsta betongdamm och världens totalt femte största, ligger i kantonen Valais, ca 10 mil söder om Bern. Dammen driver fyra kraftverk och förser 400 000 schweizare med elektricitet. Den innehåller 14,4 miljoner ton betong.

King Fahd Causeway (Saudiarabien och Bahrain)

King Fahd causeway är en motorväg som förbinder Saudiarabien och Bahrain i Persiska viken. Den har fyra körfält och byggdes mellan 1968 och 1986. Den är totalt 28 kilometer lång och innehåller 1,8 miljoner ton betong.

Petronas Twin Towers (Malaysia)

I Malaysias huvudstad Kuala Lumpur reser sig dessa två enorma torn mot himlen, byggda av betong och stål. Den enorma grunden är även den av betong och sträcker sig 120 meter ner i marken. Tornen i sig är 451, 9 meter höga och har 88 våningar, vilket gjorde byggnaden till världens högsta när den stod klar 1998. Totalt innehåller byggnaden 385 000 ton betong.

Burj Khalifa (Förenade Arabemiraten)

Burj Khalifa i Dubai är  världens just nu högsta byggnad och en av de mest kända byggnaderna i världen. Dessutom ett mästarprov i betonggjutning. Skyskrapan är 828 meter hög och har 164 våningar. De 156 första våningarna är av betong, resten av stål. För att fortsätta kunna pumpa betong när man nått 450 meter (viket är den högsta höjden som är möjlig för att pumpa betong från marken) fick en ny betongpump installeras uppe i konstruktionen. Den totala mängden betong uppgår till 108 293 ton. Den invigdes 2010 efter en byggnadstid på bara 6 år.

The Venetian Hotel, USA

I Las Vegas ligger detta femstjärniga hotell och casino som är en del av världens största hotell- och rekreationskomplex. Det är 145 meter och 36 våningar högt och dess design är inspirerad av flera olika venetianska byggnader, bland annat Rialtobron och Piazza San Marco Hotellet, som innehåller  38 638 ton betong, invigdes 1999.

Vi hoppas vi gett dig inspiration att vidga dina vyer med ditt betonggjutande, kanske planterat ett frö som en dag väser till ett eget byggprojekt. Allt är möjligt med betong. Lycka till!

På denna sida kan du läsa mer om betonggjutning: http://www.betonggjutning.se/.

 

Den runda formen hos en bastutunna har fördelar

18 sep 2017

Att ha en egen bastu är något av en dröm hos många hus- och stugägare i Sverige och särskilt hos de vars hus ligger i anslutning till något vattendrag. De flesta av oss har sedan barnsben skaffat oss härliga upplevelser kring att bada bastu och på samma sätt – om än i mindre skala – så är bastu ett lika betydelsefullt ord som sauna är är i Finland.

Dock; för många så stannar drömmen om en egen bastu vid just en dröm och allt som oftast så är det bristen på utrymme som sätter käppar hjulet. Man har inte den nödvändiga plats som krävs för att bygga en bastu inne i sitt hus. Dock – det finns ingenting som säger att en bastu måste ligga inomhus och placeras i ett befintligt hus.

Nej, det finns flertalet modeller som går alldeles utmärkt placera på sin tomt och som således är fristående. Det här kräver inget bygglov då de ofta räknas som en friggebod och en modell som vi ska titta lite närmare på här har faktiskt många fördelar som man inte får av en traditionell bastu.

Den modell vi ska tala om här är en så kallad bastutunna. En bastutunna är precis som det låter; en slags cylinderformad modell som antingen placeras liggande på konsoler eller som man kan ha stående. Det är just den rundade formen som för med sig den största fördelen om man jämför en bastutunna med en vanlig, fyrkantig och traditionell bastu.

Köp eller bygg en bastutunna

Varför? Jo, för att den rundade formen fördelar värmen jämnt i en bastutunna. Det spelar ingen roll om man sitter nere eller långt upp – alla som befinner sig i en bastutunna får samma chans till värme. Dessutom – och här pratar vi om en liggande bastutunna – så ligger lavarna mot varandra och det underlättar samtal; man får ögonkontakt och kan därigenom få en mer social upplevelse.

Priset är ytterligare en fördel då en bastunna – oavsett om man bygger en sådan på egen hand (det finns massor av ritningar på internet som kan hjälpa) eller om man beställer en sådan från en leverantör – inte alls är så dyr. Den fräcka designen gör att man får en bastu som sticker ut – men utan att den tar plats och inte kan smälta in i omgivningen eller naturen.

Man får – kort sagt – en funktionell, billig och snygg bastu för väldigt lite pengar. Drömmen om en egen bastu är något som gemene man numera kan förverkliga och detta genom att investera i en bastutunna.  

Platsbyggda förvaringslösningar

17 sep 2017

Plats har vi aldrig nog av. Våra ägodelar blir fler och fler samtidigt som tomt- och huspriserna stiger. Många väljer att bygga kompakt idag för att spara på både byggkostnader och senare på uppvärmningen. Då gäller det att man utnyttjar varje yta till fullo. Här ger vi tips på hur du kan få mer förvaringsutrymme med hjälp av platsbyggda lösningar.

Om du inte är någon mästerbyggare kan det vara en bra idé att anlita hantverkare som hjälper till med jobbet. De vet hur man tar mått och skapar lösningar för “problemzoner” som kan få lekmän att slita sitt hår, till exempel vid snedtak, under trappor eller om det finns balkar som behöver byggas in.

Utnyttja snedtaket

Att utnyttja utrymmet under snedtaket på övervåningen är inget nytt, men fortfarande något som många glömmer bort. Man klagar på att man inte har tillräckligt med plats, att det inte går in förvaringsmöbler och att det bara står kartonger överallt, när lösningen är så enkel. Det är ju bara att bygga dit en vägg med dörr. Vips så har man en lång garderob som trollar bort röran och gör att allt ser mer ordentligt ut. Där går det att klämma in både ett och annat som annars står i vägen på annan plats i huset.

Förr i världen var det även vanligt att man byggde in sovalkover i dessa utrymmen. Du som inte har plats för ett gästrum har här en perfekt lösning för att kunna bjuda in fler gäster att stanna över för natten. Barn brukar älska att sova över i dessa krypin, eller varför inte göra dem till en mysig läshörna eller lekhörna? Leksaker eller böcker kan förvaras i en hylla eller låda direkt under sängen.

Om du har sovrum på övervåningen kan det vara en bra idé att fundera på om hela klädförvaringen kan byggas in på detta sätt. Det finns till exempel riktigt snygga varianter på skjutdörrar som kan ge illusionen av en stor garderob, trots att utrymmet sluttar innanför.

Mer plats i köket

Köket är ett annat utrymme där många gärna skulle vilja ha mer plats. Med åren samlar man på sig fler och fler grytor, glas och köksredskap. Förvaringsutrymmet växer dock inte i samma takt. Även här kan man ta en titt på platsbyggda lösningar. En köksö kan erbjuda rejält med utrymme i lådor och skåp, samtidigt som den erbjuder extra arbetsyta.

Har du det trängre kan du fundera på om det går att bygga hyllor direkt mot en vägg eller om det går att bygga in förvaring ovanför dina köksskåp. Saker som du inte använder så ofta kan gärna förvaras ovanpå skåpen och nås lätt med en trappstege vid behov.

Två lite mer ovanliga vägar till en bostadsrätt

15 sep 2017

För många är en bostadsrätt mer eftersträvansvärt än en hyresrätt. Som bostadsrättsinnehavare har man nyttjanderätt till sitt boende, vilket kan jämföras med att vara hyresgäst då man inte äger sitt boende och bor under tidsbegränsning. Ett annat skäl till att många vill ha en bostadsrätt idag är för att kunna göra en vinst vid en framtida försäljning.

För majoriteten handlar det dock kanske om att det helt enkelt är det som är enklast. I större städer, som till exempel Stockholm, finns det få hyresrätter att välja mellan. Såvida man inte har flera decennier av kötid hos Bostadsförmedlingen, har man inte direkt råd att vara selektiv. Många eftersöker idag en bostadsrätt, och de som redan äger en har kommit dit på olika sätt. Vissa är hyresgäster som har valt att bilda bostadsrätt, medan andra kanske har fått den i arv. Andra har sparat ihop till sin bostadsrätt och slipper på så vis ta bolån.

Bilda bostadsrätt som hyresgäst

Det är idag ganska vanligt att hyresgäster går ihop med syftet att bilda bostadsrätt. Många föredrar det, inte minst på grund av skälen som nämns i inledningen på den här texten. Att vara bostadsrättsinnehavare innebär helt enkelt mer frihet.

Bildandet av en bostadsrätt börjar vanligen med att ett par hyresgäster pratar ihop sig om att bilda en förening. De behöver vara minst tre för att göra detta och därmed, så småningom, kunna bilda bostadsrätt. Därefter väntar bland annat kartläggning av intresse, möten, köpstämma, förhandlingen och mer innan projektet är klart.

Däremellan krävs en välarbetad ekonomisk plan som tar upp kostnader för underhåll som behöver göras nu och underhåll som behöver göras framöver. Att bilda en bostadsrätt tar lite tid, men det är nog få som ångrar sig efter att det är genomfört.

Spara

Att spara till en bostadsrätt tar tid. De allra flesta som köper en bostadsrätt idag behöver låna för att göra det. Åtminstone när vi talar om större städer som Stockholm. Billigare bostadsrätter finns givetvis mer avlägset, där prisnivåerna kanske ligger i linje med kontantinsatserna som krävs i till exempel innerstaden i Stockholm.

För att köpa en mindre lägenhet i en närförort till Stockholm får man ofta vara beredd att betala över två miljoner kronor. Det här är något som tar lång tid att spara ihop till för de allra flesta, men att slippa ta ett lån för sitt boende är något som många eftersträvar. Var man ska köpa sin lägenhet och hur mycket den kommer att kosta är såklart avgörande för om det går att spara till eller inte.

Min antika lampa har gått sönder – kan en glasmästare i Stockholm laga den eller måste jag slänga?

8 sep 2017

En glasmästare tar sig an även mindre jobb utöver de mest självklara som ju innebär att man lagar spruckna eller trasiga rutor och detta har tyvärr blivit lite bortglömt. Folk slänger i allt högre grad saker som gått sönder – även fast de går att laga. Här kan man inkludera allt som har med glas att göra – lampor, tavlor, fläktar och speglar – saker som man direkt då de har spruckit slänger istället för att tänka ett steg längre.

Detta längre steg innebär att man tar den sak som gått sönder - vi tar en lampa som exempel - och lämnar den till en glasmästare som mäter ut hur mycket glas, vilken färg och hur stor skärva som behövs och sedan lagar denna lampa åt dig. Detta är en marknad som fler människor borde få upp ögonen för – i dagens slit- och slängsamhälle så behövs nämligen yrken som glasmästare för att vi ska kunna inse att det går att återvinna det mesta. En lampa är alltså inte trasig bara för att en skärva har lossnat utan kan bli som ny igen bara genom att man kontaktar en glasmästare. Lyckligtvis har detta börjat ske på vissa håll i landet – speciellt då i större städer som i Stockholm, Göteborg och Malmö – där man ser återvinning och miljömedvetenhet på ett helt annat sätt. Där kan man i allt högre grad se hur en glasmästare får mer jobb utöver de självklara och här inkluderar vi alltså spruckna lampor, tavlor eller speglar – saker som bara för tio år sedan direkt skulle ha slängts får nu ytterligare några år tack vare den glasmästare man anlitar.

Glasmästare anlitas av second-hand-butiker

I Stockholm anlitas även glasmästare ofta av ägare till second-hand-butiker och då sker det på samma sätt – man lagar exempelvis en sprucken lampa för ett skäligt pris och kan därefter sälja den med förtjänst inne i sin affär. Det här fenomenet är något som vi får hoppas att det sprider sig från Stockholm till övriga delar av landet – att kunna återvinna genom att ta del av någons yrkeskunskap är viktigt både sett ur miljösynpunkt och till hur mindre yrken får bättre uppskattning – detta oavsett om det, som i det här fallet, handlar om en glasmästare i Stockholm eller om en möbelsnickare i Sveg. Vi måste helt enkelt börja ta tillvara på de olika yrkena på ett bättre sätt och tänka ett steg längre – att en liten lampa fixad av glasmästare i Stockholm faktiskt i slutändan kan innebära en bättre miljö.

Det är det tänket som vi måste lära oss innan det är försent och detta gäller i stort sätt alla yrken som innebär att saker kan får en längre livslängd. Här tänker vi mest på exempelvis skräddare, skomakare, elektriker, glasmästare, möbelsnickare och målare – yrken som har kunskap, erfarenhet och möjlighet att genom sina yrken leda oss bort från det här med att kasta istället för att återvinna. Det är nämligen framtiden och det är därför som vi, som sagt, hoppas att Stockholm blir en förebild för resten av Sverige.

Enkla medel för att öka värdet på din bostad

30 aug 2017

Alla drömmer om att göra det där stora klippet då man säljer sin bostad och detta i form av att sälja betydligt dyrare än vad man köpte objektet för. Detta är naturligt och något som sker över hela Sverige; man vill ju onekligen inte sälja sin bostad med förlust och därmed börja sitt nästa boende med minussiffror skrivna på kontot, eller hur?

Dock så påverkas detta av var man bor också och här kan man direkt fastslå att det är lättare att sälja en bostad med vinst om denna är belägen i en stor stad där efterfrågan efter bostäder är större. Att Stockholm är unikt gällande detta kan inte ha undgått någon och där kan man verkligen se hur en närmast absurd bostadsmarknad växt fram under senare år.

Man ser hela tiden att priserna för bostäder når nya toppnivåer och att de höga priserna numera inte heller är exkluderat till bostäder innanför tullarna; nej – i dagsläget har de höga priserna även spridit sig till förorter som tidigare dragit med något skamfilade rykten och man ser att även personer i exempelvis Hökarängen, Bagarmossen och Farsta samtliga har goda chanser att göra det där stora klippet vi nämnde ovan. Om vi håller oss innanför tullarna och tar ett område som Vasastan som exempel på den absurda situation som i dagsläget råder i Stockholm så kan man säga att det säljs objekt där för 130.000 kronor – per kvadratmeter!

Där ser man verkligen ett tydligt exempel på vilken nivå Stockholm för tillfället befinner sig på och här kan man dra tydliga paralleller till en annan stad som för några år sedan genomgick samma situation.

Tar man här London som exempel så har denna stad nämligen nämligen – på grund av priserna – flyttat allt längre utåt; folk i London har inte längre råd att bo kvar och detta medför att staden istället växer och att förorter istället blir de områden där ”vanligt folk” bor. Innerstaden i London har istället blivit en slags marknad där rika människor spekulerar i fastigheter och där ingen egentligen bor; man köper ett objekt och försöker därefter sälja detta med god vinst. Bostäder köps- och säljs – helt enkelt – inte som boenden i London på samma sätt som de tidigare gjort.

Där är dock inte Stockholm riktigt ännu och även om tendenserna pekar lite år det hållet så finns det ingen skäl till oro att denna situation ska äga rum inom den närmaste framtiden.

Istället för en dystopisk text om bostadsbubblor och en marknad där endast de rikaste får plats så fokuserar vi istället lite på hur man som person i Stockholm – med hjälp av några lätta tricks – kan skaffa sig en fördel på bostadsmarknaden och sälja sin lägenhet med god vinst.

Några av dessa kostar ganska mycket pengar och här måste man alltså ställa denne kostnad mot hur mycket man i slutändan kan komma att vinna; andra tips kostar väldigt lite men ger en tydlig positiv effekt som genererar mycket pengar om man hittar rätt köpare. För enkelhetens skull radar vi upp dessa tips nedan så att de blir lite enklare att följa.

Dock: äger du i dagsläget i Stockholm en lägenhet – ja, då är chanserna till en god affär stora; oavsett om du följer tipsen nedan. Dessa kan dock ge dig chansen till det där stora klippet vi nämnde ovan.

  • Renovera. Att renovera sin bostad i Stockholm är i dagsläget en säker metod att öka värdet på densamma; om man bara fokuserar på rätt rum. Sikta på badrum, kök och sovrum – tre stycken rum som samtliga attraherar köpare. Minussidan här är dock att det kostar mycket pengar och tar tid samt att även det faktum att man måste ha viss tur med budgivning. En svår avvägning onekligen; men som tröst så kan man i dagsläget få denna kostnad för en renovering till ett billigare pris tack vare rot-avdraget.
  • Homestyling. I Stockholm syns det verkligen en effekt som kommit av den rådande bostadssituation; detta i form av att nya typer av jobb skapats och här är homestyling ett typisk exempel på ett sådant. Vad är då homestyling? Jo, detta innebär att man tar hjälp av en professionell inredare som besöker sin lägenhet i Stockhom innan man försäljning och därefter pekar ut vad man ska förändra för att kunna attrahera fler människor. Exempel på detta; hur mycket möbler behöver du har framme, kan en ny färg i sovrummet behövas, måste du ha alla skor framme och kan köket förändras lite grann? Homestyling är det ultimata sättet att få sin lägenhet mer attraktiv i Stockholm och nästan en garanti på att försäljningen kommer att innehålla budgivning mellan flera spekulanter. För tio år sedan fanns inte begreppet homestyling – idag är det en väldigt konkurrensutsatt bransch i Stockholm. En väldigt god investering.
  • Anlita en mäklare. Motstå frestelsen som ligger i att komma undan en mäklares provision. Genom att anlita en mäklare får du ta del av en yrkeskunskap som leder till att fler kommer på visningen, att du säljer i rätt läge och att du i slutändan kommer att tjäna mer pengar – detta även om du räknar in ovan nämnda provision. Glöm de där solskenshistorierna om hur folk sålt sina lägenheter på Blocket för dyra pengar – sanningen är förmodligen den att de kunnat tjäna betydligt mer på att istället anlita en mäklare. Kombinationen av en mäklare och en person som jobbar med homestyling kan visa sig väldigt lukrativ i Stockholm.

 

 

Där hade vi tre stycken konkreta tips på hur man kan öka chansen till vinst vid en bostadsförsäljning i Stockholm. Dessa tips går naturligtvis även att applicera till mindre städer; räkna dock inte med samma chans till vinst  - Stockholm är, på gott och ont, unikt gällande priserna för bostäder. Vi får se hur länge detta håller i sig och vi får verkligen hoppas att exemplet gällande London inte inträffar i vår huvudstad.

Dock; det är verkligen inget fel i att tjäna pengar på fastigheter, lägenheter och hus och om man äger ett sådant i Stockholm – ja, då är det bara att smida medan järnet fortfarande är varmt.

Håll ditt hem städat

30 aug 2017

Om du har problem med att hålla din bostad ren och fin jämt så är du absolut inte ensam. Det är många som upplever att de städar och städar, men att det ändå alltid blir stökigt. Här kommer lite bra tips för att hålla ditt hem rent!

Ha inte för mycket saker framme

Att ha en massa saker framme på byråer, i hyllor och på avlastningsbord gör att städningen tar längre tid. Du måste alltså lyfta av alla saker för att kunna dammtorka och få bort eventuell smuts. Gör det enkelt genom att inte ha en massa saker framme - städningen går mycket snabbare då.

Plocka undan efter dig

Hur tråkigt och självklart det än låter så måste många bli bättre på att plocka undan efter sig. Det handlar om disk men även kläder, skor och annat som står framme och samlar smuts och damm. När ni lagar mat - plocka undan direkt efter ni ätit, köket ser genast mycket fräschare ut. Torka av spisen på en gång om det kommer en fläck, då blir de inte en massa ingrodda fettfläckar sen. När du klär av dig på kvällen - lägg kläderna i en tvättkorg på en gång istället för att lägga det på en stol eller på golvet. Om du har använt ett par skor som du inte ska använda igen på ett tag, ställ in dessa i en skohylla eller i garderoben. Det ser genast stökigt ut om det står över 10 par skor framme.

Städa lite och ofta

Istället för att behöva storstäda bostaden från topp till tå hela tiden så kan man lära sig att hålla efter. Ser man en fläck så tar man sig ann den, samma sak med damm eller smuts. Om man tar bort det på en gång så slipper det samlas mer och en storstädning kommer gå mycket snabbare.

Ta hjälp med storstädningen

Det är extremt vanligt med städhjälp sen RUT-avdraget kom. Marknaden har exploderat av städföretag och de slåss om kunderna. Det finns alltså gott om städföretag som kan komma och städa din bostad åt dig, om du inte har ork eller tid. Ibland finns tiden helt enkelt inte där och då kan städhjälp vara ett alternativ. Det går att få städning varje vecka, varannan vecka samt vid behov. De dammsuger, moppar, gör rent både kök och badrum samt dammtorkar åt dig. Självklart så kostar det en liten slant - men i gengäld så får du mer tid över till annat. Dock måste du ändå plocka bort kläder, skor och annat som försvårar städningen för städföretaget.

Fyra saker som är viktiga att ha koll på vid en badrumsrenovering

25 aug 2017

När det gäller att fuktskydda badrummet så är det viktigt att ha koll på hela processen.
Att fuktskydda et rum görs i så kallade system, man använder flera olika skikt för att bygga upp ett motståndskraftig skydd mot fukten.
En bra dränering är otroligt viktigt så att vattnet snabbt rinner undan, detta görs med hjälp av en liten lutning på golvet så att vattnet rinner i rätt riktning.
Att placera ventilationen korrekt är också viktigt då vattenånga lättare tränger sig in igenom än vatten i flytande form.

Tätskikt

I ett badrum så måste man använda sig av ett tätskikt och enligt branschens regler så måste tätskiktet skydda mot både vatten och ånga från att tränga igenom.
Materialet måste vara av sådan typ så att skyddet inte försämras med tiden.
Man använder tätskikt på golv och väggar i rum som är utsatta för fukt.

Fuktspärr

Den första delen i att fuktskydda ett rum är med ett lager av fuktspärr som enkelt målas direkt på väggen, den är cementbaserad och skall appliceras rikligt.
Man kan enklast applicera färgen med en roller och sedan använder man pensel i hörnen.
När du köper färgen så får du veta hur mycket som behöver appliceras på golv och väggar.
Många har gjort misstaget att de använder för lite färg och istället slänger överskottet, detta är ett stort misstag som kan stå dig dyrt.

Kakel eller klinkers till golv och väggar

Det yttersta fuktskyddet är antingen av kakel eller klinkers.
De brukar vara så att man i regel använder klinkers till att lägga golvet då det är ett material som tål mer slitage. Klinkers är gjorda av kompakt lera och används ofta även utanför badrummet t.ex. på uteplatser.
Kakel är det vanligaste materialet vi använder till väggarna vid badrumsrenoveringar i Stockholm.
Det är de stora glänsande plattorna vi alla är så vana vid att se.
De kommer även i olika storlekar t.ex. så pass små att man kan göra mosaik väggar i alla möjliga mönster eller figurer.


Våtrumsmattor gör en comeback i Stockholm

Våtrumsmattor var normen i Sverige fram till 70-talet då folket gick över till klinkers och kakel istället.
Vi har tidigare i texten talat om att ett badrum måste vara fuktskyddat genom flera olika lager för att garantera ett säkert badrum.
När man istället använder sig av våtrumsmattor till både golv och väggar så har man direkt en helhetslösning.
Det behövs då ingen fuktspärr som målas på väggen.
Man fäster direkt upp mattorna som är 100% fuktskyddade, inte en droppe kommer igenom.
Du har inte heller områden som är extra känsliga såsom skarvar och kanter då man kan fästa upp hela mattan runt om i rummet utan att kapa den vid hörnen som är fallet vid en vanlig tapetsering.
Det är ofantligt mycket billigare att sätta upp våtmattor än att låta sätta upp kakel och klinkers.
En ytterligare fördel är att vid en framtida badrumsrenovering så räknas en våtrumsmatta ofta som en fullgod fuktspärr.

Läs mer om badrumsrenovering här

Fördelar med heltäckningsmattor i ditt hem

17 aug 2017

Det finns många fördelar med att ha en heltäckningsmatta i sitt rum. Man får inte bara ett mjukt och varmt golv att sätta fötterna på, utan även en ljuddämpande miljö som ger en mer lyxig känsla i rummet. En fördel är att det kan upplevas mer varmt och därför väljer man en lägre inomhustemperatur utan att det skulle kännas kallare, detta i sin tur ger en lägre uppvärmningskostnad. Det är således en energivinst för hemmet då det i praktiken betyder att värmen kan sänkas med 2 grader utan att kroppen känner av det.

En heltäckningsmatta är lätt att lägga och kräver minimalt med underarbete för att lägga in mattan, vilket gör att man snabbt med små medel kan förändra ett rums karaktär. Man behöver inte limma en heltäckningsmatta, ska man till exempel lägga en heltäckningsmatta i ett mindre utrymme såsom, sovrum, badrum, klädkammare eller vardagsrum behöver man inte limma mattan. Det som rekommenderas är att man fäster mattan med dubbelhäftande tejp längst med kanterna.

Lägre andel dammpartiklar i luften

Investerar man i en heltäckningsmatta så har man lägre andel dammpartiklar i luften än ett rum som till exempel har trägolv eller plastmatta. Detta beror på att fibrerna i heltäckningsmattan binder dammet och stoppar dammet från att åka runt i rummet. När det senare är dags för städning så dammsuger man upp dammet från mattan väldigt lätt. Mattorna tillverkas idag i syntetfibrer av hög kvalitet som är antistatbehandlade vilket gör att smuts och damm lätt går att dammsuga upp och fläckar lätt går att torka av. Syntetmaterial är i sig också helt luddfria och släpper inte ifrån sig något damm. Dessa heltäckningsmattor är mycket slitstarka, men bör inte utsättas för varaktigt solljus.

På grund av att mattorna är mjuka så är de även krypvänliga och fallvänliga om man har barn och kan således vara ett bra alternativ för barnfamiljer. Bra att tänka på är att välja en mörk matta för att undvika extra jobb med svåra fläckar, om något till exempel spills på mattan. Det kan vara klokt att också investera i en mer neutral och stilren matta eftersom det trots allt kostar en del att byta en hel heltäckningsmatta.

Är du intresserad av att införskaffa en heltäckningsmatta? Läs mer om det här.

Gör ditt hus i Stockholm mer kostnadseffektivt med bergvärme

16 aug 2017

Priserna för bostäder i Stockholm är på en otroligt hög nivå och detta oavsett om det handlar om en villa eller en bostadsrätt. Detta innebär att man som exempelvis nybliven villaägare måste se över vilka kostnader som finns i huset och man måste till varje pris hitta vägar att strypa de onödiga utgifterna som finns där. Det här är naturligtvis av stort värde även för husägare i andra städer – att bo billigare ligger i allas intresse – men om man tagit ett lån på kanske sex miljoner kronor, ja, då förstår man också varför varje intjänad krona kan vara avgörande i slutändan och därför fokuserar vi på Stockholm och husägare där i denna text. Hur gör man då sitt hus mer kostnadseffektivt och hur kan man på ett enkelt sätt nå en ekonomisk förändring till det positiva håller?

Jo, det finns några tips och ett av de som har potential att tjäna absolut mest pengar handlar om energi och uppvärmning. Det här är nämligen en kostnad som är väldigt hög – onödigt hög – för många husägare och det är tyvärr även så att många inte alls är medvetna om vad de verkligen betalar för och att det finns andra lösningar som dessutom i många fall ger ett bättre resultat och effekt. Ser man till många hus i Stockholm så är valet av energi fjärrvärme och det innebär att man ibland får en låg räkning; men att man allt som oftast får en omotiverat hög sådan i sin brevlåda.

Kort sagt här: man är beroende av omvärlden och man kan själv som husägare inte kontrollera kostnaden på samma sätt som man kan göra genom att vända sig till naturen och de resurser som finns där. Menas med detta: att som husägare göra sig själv oberoende av priser för exempelvis olja, att stå på egna ben och förse sitt hus med energi hämtad från naturen är det mest effektiva sätt att sänka sina höga energikostnader. Hur gör man då det?

Ja, först och främst så ska man här veta att de flesta av naturens element i dagsläget – visa värmepumpar – går att omvandla till energi för ett hus; oavsett om detta ligger i Stockholm eller någon annanstans i Sverige och att valet av energikälla baseras på hur området där huset ligger ser ut. Kort sagt här – ett hus i Stockholm kanske passar bäst för bergvärme, ett hus i Kramfors kanske ska använda sig av sjövärme medan ett tredje hus i Lund har bäst förutsättningar för jordvärme och ett fjärde i Kiruna ska använda sig av frånluft.

Bergvärme är dyrt att installera i Stockholm

De geotekniska förutsättningarna fäller avgörande i valet av energi och för att ta reda på vilken källa som passar bäst så bör man alltså som steg ett kontakta ett företag för en undersökning. Vi kan här ponera att du gjort just detta och att du äger ett hus i Stockholm där undersökningen visar att du har perfekta förutsättningar för att förse ditt hus med bergvärme. Här kommer du vid detta besked att först gråta lite och därefter så kommer du att jubla stort. Varför?

Jo, av den anledningen att just bergvärme är den energikälla som ger dig överlägset bäst effekt, men också att den är dyrast att installera. För att nå bergvärme så krävs det nämligen att man gräver, att man borrar och att man dels installerar en bergvärmepump och sedan också återställer tomten till normalt skick igen. Det handlar således om ett väldigt stort projekt där priset avgörs till stor del av hur djupt man måste borra innan man hittar en lämpligt brunn på din tomt i Stockholm. Om vi här sa höta och säga priset mellan tummen och pekfingret så kommer det att – inklusive rot-avdraget – att hamna på mellan 100- 130.000 kronor. En hög summa som avskräcker väldigt många och som således gör att många husägare i Stockholm ryggar tillbaka då bergvärme och en borrning efter sådan kommer på tal. Något som man definitivt inte ska göra. Vi förklarar varför!

Bergvärme ger en överlägsen effekt i Stockholm

Du som husägare kommer alltså att få betala minst 100.000 kronor för att använda bergvärme som energikälla till ditt hus i Stockholm och här räknar vi även in den värmepump som krävs. Innan vi här fortsätter med fördelarna och vad du år för dina pengar då du väljer bergvärme så tänkte vi komma med ett litet tips och detta gäller valet av firma för borrning, grävning och installation: välj en och samma.

Du kommer att få ett billigare jobb och förmodligen också ett bättre sådant om du vänder dig till ett företag i Stockholm som kan erbjuda totalentreprenad och som således kan sköta hela projektet – från ax till limpa – med din bergvärme än att du väljer flera mindre företag för varje moment. Jobbet blir effektivare och detta då företagen slipper vänta in varandra, där de vet vad som sker och hur allting har fungerat. Bergvärme i Stockholm ska således installeras av ett företag som erbjuder totalentreprenad.

Med detta sagt så fortsätter vi och förklarar vad du kommer att tjäna på detta val av energi. Du har alltså betalat över 100.000 kronor för bergvärme och det vi kan säga gällande denna summa är följande: se den som en ren investering. Du kommer nämligen att årligen tjäna upp till 80% på dina energikostnader och dom du märker av detta så handlar det inte om många år innan du nått ett nollresultat och således kan börja räkna hem vinsten. En vinst som därefter är konstant och som ger dig en bättre ekonomisk planering, som ger dig mer pengar och som gör dig helt oberoende av omvärldens priser. Kort sagt – du har betalat 100.000 kronor för bergvärme till ditt hus i Stockholm; men du har gjort detta initialt och du kommer med råde att få dessa pengar tillbaka. Du har – kort sagt – gjort ett väldigt bra val.

Ordna ditt hus inför sommaren

9 aug 2017

Vintern är nu officiellt över för den här gången och nu är det dags att ta hand om det som denna årstid har fört med sig. Vi talar är om olika små renoveringar som man måste genomföras på hus runt över Sverige. Här kan man nämna saker som att olja in uteplatser, se över taket och kanske genomföra en mindre fasadrenovering i form av att man slipar bort gammal färg och målar dit ny. Vintern – och dess kyla – påverkar mer än vad man tror och som husägare är detta något som man måste vara medveten om. Här gäller det även att tänka i ett rent förebyggande syfte och även om ditt hus inte har tagit någon synbar skada så har ändå vintern påverkat och skadat det – här kan man alltså genomföra exempelvis en fasadrenovering enbart i syfte att slippa större problem i framtiden.

Det behöver inte vara något större projekt heller, se över hur brädfodringen ser ut, kolla att färgen sitter kvar eller putsa kaklet – det är sådana små saker som varje husägare bör göra och lära sig för att hålla sitt hus i så gott skick som möjligt. Struntar man i att olja in sin altan, ignorerar problem på fasaden eller låter taket förfalla rent allmänt – ja, då skjuter man upp och förvandlar ett litet problem i dagsläget till ett stort i framtiden. Det är – som med allt annat – bättre att bita i det sura äpplet och göra saker på en gång än att skjuta upp det till morgondagen.

Ta hjälp om du inte känner dig bekväm

Man ska vara medveten om att bara för att man äger ett hus så innebär inte detta att man per automatik blir någon sorts hemmasnickare. Alla är inte händiga och vissa föds så att säga med tummen mitt i handen – för dessa finns det dock också lösningar. Man behöver inte göra jobbet på egen hand utan det finns hjälp att få och detta ska man heller inte känna som något nederlag. Vissa saker kan man och vissa klarar man inte av, så enkelt är det bara. Ska du exempelvis – efter vintern – genomföra en fasadrenovering där putsning av teglet ingår så kanske det här är lika bra att betala några extra kronor till en professionell utövare inom detta område.

Man behöver liksom inte visa upp sin manlighet och göra saker som är helt onödiga då det finns hjälp att tillgå. Visst, det ger alltid en extra skjuts i självförtroendet i att göra saker på egen hand, men det gäller också att inse vad man kan och klarar av. Olja in altanen, kolla över statusen i din trädgård och måla om lite på staketet – det är saker som alla kan göra och som ger stor tillfredsställelse.

Men- att ge sig på att byta tak, kasta sig på en omfattande fasadrenovering eller andra större renoveringsprojekt – där bör man nog överväga att anlita proffs. Att vintern sätter sina spår på hus innebär inte att man som husägare inte kan njuta av våren och sommaren, eller hur? Ta hjälp då du behöver och skäms absolut inte för detta.

 

Billiga takläggare i Stockholm

21 jul 2017

Då det kommer till priserna för olika hantverksjobb så varierar dessa och beror på hur stor konkurrensen i den stad man bor i ser ut. Detta gör att Stockholm av hävd är det stad där man som kund kan få absolut bäst priser – helt beroende på att konkurrensen där är som allra störst, oavsett om det handlar om en takläggare, snickare, elektriker eller rörmokare. Som kund i Stockholm kan man alltså dra nytta av denna situation och förhandla fram ett bättre pris för tjänsterna än vad som är möjligt i en mindre stad.

Ska du exempelvis byta ett tak och behöver hjälp ta hjälp av en takläggare i Stockholm – ja, då kontaktar du helt enkelt så många som möjligt, begär in offerter och ställer dessa mot varandra. Genom detta kan du därefter sortera ut fram till dess att det bästa priset visar sig. Dessutom – tack vare rot-avdraget så får du ett ännu billigare pris i och med att du kan dra av upp till halva arbetskostnaden för denne takläggare på din deklaration och därefter få tillbaka denna summa på din skatt. Detta naturligtvis även om du inte bor i Stockholm – rot-avdraget gäller över hela landet och är inte på något sätt exkluderat till vår huvudstad. Däremot så är det där som man ytterligare kan använda detta för att pressa ner redan låga priser.

Det som dock visat sig vara en fara med denna frikostiga skattereduktion är att det har medfört att hela byggnadsbranschen – snickare, takläggare, rörmokare – drabbats av en våg gällande fuskjobb; något som också visat sig som allra mest i Stockholm. Som kund måste man här vara beredd på att detta kan ske.

Se upp för fuskjobb i Stockholm

Om vi börjar med varför detta rot-avdrag infördes så handlade det om en slags medicin mot en annan sjukdom som fanns i bygg- och hantverksbranschen och som gick under namnet svartjobb. Genom denna skattereduktion så ville man få bort antalet svarta jobb som fanns över hela branschen och detta vara också något som lyckades; svartjobben har de facto minskat och nästan helt försvunnit. Att däremot fuskjobben ökat är oroväckande och här handlar det om att fler privatpersoner anser sig har råd med renoveringar i dagsläget också gjort att fler företag erbjuder sina tjänster – fler företag med väldigt, väldigt varierande kvalitet.

Återgår vi här till en takläggare i Stockholm så kan denna alltså helt sakna utbildning för uppgifterna du anlitar honom för – men ändå göra jobbet. Något som naturligtvis är katastrofalt då det handlar om ett så viktigt område på huset som ett tak är.

Som kund och speciellt då i Stockholm, Göteborg och Malmö måste man alltså vara noggrann innan man anlitar en hantverkare och man ska verkligen inte bara gå efter det billigaste alternativet. Det kan trots allt finnas en anledning till att en hantverkare ligger så pass mycket lägre i pris än vad hans konkurrenter gör, eller hur?

Var vaksam och kolla upp företagen innan genom att ringa referenser och hör dig för. Genom detta säkerställer du också att den hantverkare du anlitar är okej eller inte.

← Äldre inlägg